Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbyr jobbmail utenom arbeidstid i Frankrike

«Retten til å være frakoblet».

KOBLE FRA: Ved å forby jobbmail utenom normal arbeidstid, vil Frankrikes regjering sikre de ansattes rett til å være frakoblet. ILLUSTRASJONSFOTO: SHUTTERSTOCK
KOBLE FRA: Ved å forby jobbmail utenom normal arbeidstid, vil Frankrikes regjering sikre de ansattes rett til å være frakoblet. ILLUSTRASJONSFOTO: SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som en del av en ny reformpakke, lagt fram av den franske regjeringen, forbyr man nå ansatte å sende jobbmail etter arbeidstid.

Ifølge svenske DN skal loven hindre at franskmenn blir «digitalt utbrente».

Bedrifter med over 50 ansatte Den kommer til å omfatte alle bedrifter med mer enn 50 ansatte og gjelder utenfor normal arbeidstid. Man skal altså ikke besvare jobbmail på kvelden, i helgene eller når man har ferie.

I bunn og grunn handler loven om å verne om den ansattes «rett til å være frakoblet».

- Alle studier viser at det er mye mer jobbrelatert stress i dag enn det pleide å være, og at dette stresset er kontsant, sier parlamentsmedlem for det franske sosialistpartiet, Benoit Hamon til BBC.

Han mener at selv om de ansatte forlater kontoret, betyr ikke det at de forlater jobben de gjør.

- De er fortsatt bundet til jobben på grunn av et slags elektronisk bånd, litt som en hund. Tekstmeldingene, epostene - de styrer over individets liv til et punkt der hun eller han til slutt bryter sammen.

Rammer 1 av 10 franskmenn En fransk studie, gjengitt av den franske avisa Les Echos, regner at over ti prosent av arbeidsføre franskmenn har en høy risiko for å bli utbrente.

«Derfor er utbrenthet helt sentralt når man skal snakke om arbeidslivsbekymringer. Det er knyttet opp mot organisasjonsevolusjon og den digitale utviklingen, som omfatter både arbeidsverktøy og arbeidsprosess», skriver de.

Ifølge Norsk Helseinformatikk finnes det ingen klar definisjon på hva utbrenthet er og det er derfor heller ikke mulig å si noe om forekomsten av det.

Psykologsenteret HelpLink skrev imidlertid i 2012 at anslagsvis 15 prosent av arbeidstakere i Norge blir rammet av utbrenthet.

I en gjennomgang av arbeidsmarkedets utvikling fra 2002 skriver Elisabeth Rønning i SSB om «jakten på den moderne arbeider»: «Disse nye tendensene i arbeidslivet [bruken av elektroniske virkemidler, økning i tjenesteytende sektor og høyere utdanning] danner et bilde av den moderne arbeider som vi ofte får presentert i dagspressen og media generelt. Bildet av den høyt utannede, godt betalte og ettertraktede arbeidstaker som er opptatt av egenutvikling og fleksibilitet. Arbeidstakeren som jobber hjemme, på flyplassen og på vei til arbeidet, som arbeider i team og i prosjekt. Arbeidstakeren der arbeid og fritid flyter over i hverandre, der det å være litt utbrent er vanlig».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!