Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbyr kjølehjørner i private norske hjem

Fra 1. mai er det forbudt å selge kjølehjørner til bruk i private husholdninger.

FORBUDT: Fra 1. mai er det forbudt å selge slike kjølehjørner til private norske hjem. Foto: Norcool
FORBUDT: Fra 1. mai er det forbudt å selge slike kjølehjørner til private norske hjem. Foto: Norcool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt de tre norske bedrifter som produserer kjølehjørner forbud mot å omsette dem til bruk i private husholdninger.

De tre bedriftene har fått varsel om tvangsmulkter. Årsaken til forbudet er at produktene - ifølge NVE - ikke er energieffektive.

- Dette blir bare for dumt, sier Per Arne Olsen, 2. nestleder i Fremskrittspartiet til Dagbladet. Han kan ikke med beste vilje forstå hvorfor kjølehjørner fra 1. mai blir forbudt i private hjem.

Forbud
Ifølge Birger Bergesen, fungerende direktør for Energiavdelingen i NVE, har bedriftene Røros Metall AS, Scandinavian Appliances og Thermocold KFD AS, forbud mot å omsette kjølehjørner til husholdningsbruk fra første mai i år.

- Inntil kravene til miljøvennlig utforming er oppfylt og NVE får dokumentert at de er i samsvar med økodesignforskriften, har vi lagt ned forbud mot at kjølehjørner kan selges til private husholdninger, opplyser NVE-direktøren.

Kontrollberegninger Dansk Teknologisk Institutt har gjennomført for NVE, viser at energieffektiviteten til bedriftenes kjølehjørner er mellom 145 og 435. Indeksen for energieffektivitet etter dagens krav skal være mindre enn 44.

- Uforståelig
- Selvfølgelig er jeg positiv til energisparing. Men denne iveren etter å forby er uforståelig. Hvis folk ønsker kjølehjørner må de få lov til å installere det i sine egne hjem. Etter dette lovforbudet kan folk kjøpe tre kjøleskap og sette de ved siden av hverandre. Det er lovlig, men det er forbudt med et kjølehjørne. Nei, dette blir bare for dumt, sier Per Arne Olsen til Dagbladet.

EUs økodesigndirektiv ble tatt inn i EØS-avtalen i 2008, og blir i Norge gjennomført ved den såkalte økodesignforskriften.

- Hensikten med denne forskriften er å begrense energibruken i Europa og Norge og fjerne de minst energieffektive produktene fra markedet. I Norge anslås kjøle- og fryseapparater å stå for 23 prosent av husholdningenes el-spesifikke energibruk.

- Ved å stille krav til produkters energieffektivitet og energibruk vil de «dårligste» produktene bli fjernet fra markedet og forbrukerne vil tjene på det, sier Bergesen.

- Første gang
- Vi kan ikke forby alt vi ikke liker. Forbud er ikke veien å gå, sier Per Arne Olsen.

Kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE sier det første gang Norges vassdrags- og energidirektorat gir bedrifter omsetningsforbud som følge av brudd på økodesignforskriften.

- Bedriftene har imidlertid fortsatt lov til å selge kjølehjørnene til profesjonell bruk, det vil si til skoler, barnehager, sykehus og andre institusjoner, sier Hillestad.

- Hva med kjølerom i private hjem?

- Det er fortsatt lov, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad.

- FOR DUMT:  - Vi kan ikke forby alt her i verden. Dette blir bare for dumt, sier Per Arne Olsen, 2. nestleder i Fremskrittspartiet . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- FOR DUMT: - Vi kan ikke forby alt her i verden. Dette blir bare for dumt, sier Per Arne Olsen, 2. nestleder i Fremskrittspartiet . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!