Forbyr kondomreklame og nekter kvinner ta abort

Irans forsøk på å få ny fart på befolkningsveksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndagens vedtak innebærer også forbud mot positiv omtale av prevensjon i aviser og andre medier, og abort vil heretter bare bli tillatt dersom kvinnens liv er i fare.

Iran har i dag en befolkning på rundt 80 millioner. Etter nærmere 30 år med en årlig befolkningsvekst på over 3 prosent, innledet myndighetene på midten av 1980-tallet en stor kampanje for å få folk til å bruke prevensjonsmidler.

Kondomer ble delt ut gratis, og myndighetene i Teheran høstet ros fra FN for kampanjen. Landets religiøse ledere var derimot sterkt kritiske.

Færre fødsler Kampanjen var imidlertid effektiv og fødselsraten har siden falt. De siste fem årene har den årlige befolkningsveksten ligget på rundt 1,3 prosent.

Alt i 2006 tok daværende president Mahmoud Ahmadinejad til orde for å snu utviklingen og mente at befolkningen burde økes til 120 millioner for å sikre Iran en sterkere posisjon overfor Vesten.

Slutt på tobarnspolitikk I forrige måned erklærte helseminister Ali Reza Mesdaghinia den såkalte tobarnspolitikken for død og hevdet at iranske familier heretter selv må få bestemme hvor mange barn de vil ha.

Mesdaghinia viste til at det fra gammelt av har vært en tradisjon å ha mange barn i Iran og sa at denne tradisjonen alltid har levd på landsbygda.

- Vi bør gå tilbake til den genuine kulturen vår, sa han.

Søndag sa et flertall av de 290 representantene i den iranske nasjonalforsamlingen seg enig.

(NTB)