Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbyr niqab på enkelte studium ved Høgskolen i Oslo og Akershus

- Klok avgjørelse, mener kunnskapsministeren.

STØTTER AVGJØRELSEN:  
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier det er helt rimelig å kreve at lærere og medstudenter kan se ansiktet til en student som deltar i undervisning. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STØTTER AVGJØRELSEN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier det er helt rimelig å kreve at lærere og medstudenter kan se ansiktet til en student som deltar i undervisning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høgskolen i Oslo og Akershus har per i dag ingen klare regler for bruk av ansiktsdekkende hodeplagg. Nå reviderer de retningslinjene, som i praksis vil bety et forbud mot niqab ved enkelte studium.

Det var NRK som først meldte om saken.

- Retningslinjene vil bety at det ved noen helseutdanninger ikke vil være forenlig med heldekkende hodeplagg. Det er studier hvor det er mye trening på pasientkommunikasjon, og hvor det er høye krav til hygiene og sikkerhet, sier kommunikasjonsdirektør Anne Christel Johnsgaard til Dagbladet.

Sluttet på Høgskolen Hun understreker at det ikke blir innført et generelt forbud mot bruk av niqab.

- Det handler om at det må begrunnes. Man må se på hva slags undervisning som foregår og praksisen, og vurdere hver enkelt utdanning, sier Johnsgaard.

VG skrev i august om en bioingeniørstudent på Høgskolen i Oslo og Akershus som sluttet etter at hun fikk beskjed om at hun i enkelte studiesammenhenger var nødt til å ta av seg niqaben.

- Det har ikke vært tydelige retningslinjer på dette. Det har i stedet blitt behandlet som enkeltsaker. Vi ønsker å tydeliggjøre forventninger, så de er klar over kravene som stiller når de søker hos oss, sier Johnsgaard.

- Klok avgjørelse Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier det er helt rimelig å kreve at lærere og medstudenter kan se ansiktet til en student som deltar i undervisning.

- Det er ikke diskriminerende eller et brudd på menneskerettighetene å kreve at alle viser ansiktet sitt. Institusjoner som innfører forbud mot heldekkende ansiktsplagg har min støtte, og jeg mener det er klokt å gjøre det, sier Røe Isaksen i en e-post til Dagbladet.

Han sier at grunnen til at det avgjøres lokalt og ikke nasjonalt, er at hører innunder ordensreglementet og at dette aldri har vært «detaljstyrt fra nasjonalt hold».

- Begrunnelsen er altså ikke motstand mot bestemte religiøse symboler, men at det er rimelig å kreve at man kan se hverandres ansikter når man skal ha undervisning, sier Røe Isaksen.

Det nye reglementet blir iverksatt over nyttår. Høgskolen i Telemark innførte i høst et generelt forbud mot niqab. Tidligere har fylkeskommunene Akershus og Østfold vedtatt niqab-forbud i de videregående skolene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media