Sjokkvedtak i Bergen:

Forbyr nye gater oppkalt etter menn

Ingen nye gater, plasser eller kommunale anlegg skal oppkalles etter menn i Bergen.

SLUTT PÅ MANNENAVN: Ingen nye gater eller plasser skal oppkalles etter menn i Bergen, etter byrådets vedtak neste uke. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SLUTT PÅ MANNENAVN: Ingen nye gater eller plasser skal oppkalles etter menn i Bergen, etter byrådets vedtak neste uke. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er kjempeviktig. I dag er det enorm skjevhet i bybildet, jeg har talt meg frem til at omkring 9 av 10 av gatene som er oppkalt etter historiske personer er oppkalt etter menn, sier byråd for kultur, mangfold og likestilling Katrine Nødtvedt (MDG) til Dagbladet.

Planen er at ingen nye gater, plasser eller kommunale anlegg i Vestlandets hovedstad skal kalles opp etter menn før det er likestilling mellom kjønnene blant gatenavnene. Og det kan altså ta lang tid, gitt den store overvekten byråden peker på.

Politisk flertall

Det var Bergens Tidende som omtalte saken først.

Byråden mener det er stor politisk støtte for grepet.

SLUTT FOR MENN: Kulturbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) vil stoppe alle nye mannlige gatenavn. Foto: Bergen kommune.
SLUTT FOR MENN: Kulturbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) vil stoppe alle nye mannlige gatenavn. Foto: Bergen kommune. Vis mer

- Det har lenge vært politisk flertall i Bergen for å løfte frem flere kvinner og oppkalle flere gater og offentlige plasser etter kvinner. Det er et fåtall gater som navnsettes hvert år, og det er ikke plass til flere gater oppkalt etter menn om vi skal klare å snu denne trenden.

Hun mener saken er viktig for unge jenters syn på framtiden.

- Representasjon i bybildet er kjempeviktig for at jenter og gutter skal kunne ha de samme drømmene, og føle at de kan oppnå det samme.

- Galskap

Saken vedtas i byrådet torsdag neste uke. Den er en såkalt byrådssak, og behøver derfor ikke å behandles i bystyret. Byrådet i Bergen består av Arbeiderpartiet, MDG, Venstre og KrF.

Nestleder i Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug reagerer sterkt på ideen. Hun mener MDG drar identitetspolitikken inn i norsk politisk debatt.

- Dette er konsekvensen når MDGs identitetspolitikk får fritt spillerom! Nå skal Byrådet i Bergen diskvalifisere folk på bakgrunn av kjønnet deres, fremfor hva de har oppnådd. Det er galskap og misforstått likestilling!

Listhaug fortsetter:

- Jeg finner det paradoksalt at de som sier de ikke er opptatt av kjønn, er opptatt av å rakke ned på menn. Det å oppkalle en gate etter noen burde være en hyllest til noen som har oppnådd noe stort, ikke noe som skal gjøres politisk av radikale feminister.

- Idiotisk forslag

Det kan virke som det ikke er like mye støtte for forslaget som det Nødtvedt mener. Charlotte Spurkeland som sitter i bystyret i Bergen for Høyre er enig i at det trengs flere gater oppkalt etter kvinner. Men hun mener byrådet bruker helt feil virkemiddel.

- Selvsagt skal vi ha flere gater og plasser oppkalt etter kvinner, men det får vi til uten at vi trenger å innføre MDG sitt tullete forbud. Bergen har levert kunstnere og musikere, akademikere og krigshelter i verdensklasse av begge kjønn, og noen verdig måte å hedre vår historie på blir det i alle fall ikke, sier hun.

Spurkeland er oppgitt over det hun mener er nok et eksempel på symbolpolitikk fra MDG.

- Det virker jo helt oppriktig talt som om det ikke finnes grenser for idiotiske forslag MDG sitter på hjemmekontoret og finner på om dagen. Man skulle jo tro det var viktigere saker å ta tak i.

INGEN AAREBROT: Den avdøde professoren Frank Aarebrot har så langt ingen gate eller plass oppkalt etter seg, og får det heller ikke med det første.
INGEN AAREBROT: Den avdøde professoren Frank Aarebrot har så langt ingen gate eller plass oppkalt etter seg, og får det heller ikke med det første. Vis mer

Frank Aarebrots plass?

Hun stiller spørsmål om ikke for eksempel den avdøde og folkekjære professoren Frank Aarebrot bør få en gate eller en allmenning oppkalt etter seg.

Byråd Nødtvedt svarer slik på om ikke også betydningsfulle menn bør æres i framtiden.

- Vi mener at det nå er kvinnenes tur til å ta plass i Bergen. På sikt håper vi at andelen kvinnegatenavn er økt såpass mye at vi igjen kan gi nye menn plass i bybildet, men i dag er skjevheten så stor at vi mener dette trengs for å virkelig ta grep.

Ulovlig?

Stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp) som selv er fra Bergen vil nå ta grep i saken og stiller nå skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Abid Raja (H). Det lyder slik:

Synes statsråden det er god likestillingspolitikk å systematisk diskriminere menn på denne måten?

Hjemdal mener vedtaket er drastisk.

«Det fremstår også som en systematisk diskriminering på bakgrunn av kjønn og kan tenkes å være direkte ulovlig», heter det i hendvendelsen til Raja.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer