Sjokkvedtak i Bergen:

Forbyr nye gater oppkalt etter menn

Ingen nye gater, plasser eller kommunale anlegg skal oppkalles etter menn i Bergen.

SLUTT PÅ MANNENAVN: Ingen nye gater eller plasser skal oppkalles etter menn i Bergen, etter byrådets vedtak neste uke. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SLUTT PÅ MANNENAVN: Ingen nye gater eller plasser skal oppkalles etter menn i Bergen, etter byrådets vedtak neste uke. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er kjempeviktig. I dag er det enorm skjevhet i bybildet, jeg har talt meg frem til at omkring 9 av 10 av gatene som er oppkalt etter historiske personer er oppkalt etter menn, sier byråd for kultur, mangfold og likestilling Katrine Nødtvedt (MDG) til Dagbladet.

Planen er at ingen nye gater, plasser eller kommunale anlegg i Vestlandets hovedstad skal kalles opp etter menn før det er likestilling mellom kjønnene blant gatenavnene. Og det kan altså ta lang tid, gitt den store overvekten byråden peker på.

Politisk flertall

Det var Bergens Tidende som omtalte saken først.

Byråden mener det er stor politisk støtte for grepet.

- Det har lenge vært politisk flertall i Bergen for å løfte frem flere kvinner og oppkalle flere gater og offentlige plasser etter kvinner. Det er et fåtall gater som navnsettes hvert år, og det er ikke plass til flere gater oppkalt etter menn om vi skal klare å snu denne trenden.

Hun mener saken er viktig for unge jenters syn på framtiden.

- Representasjon i bybildet er kjempeviktig for at jenter og gutter skal kunne ha de samme drømmene, og føle at de kan oppnå det samme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer