Forbyr omskjæring etter at 12-åring døde

Egypt innfører totalforbud mot omskjæring av kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forbudet kommer som følge av voldsomme reaksjoner, ikke minst fra fra menneskerettighetsorganisasjoner, etter at en 12 år gammel jente nylig døde i forbindelse med omskjæring.

Praksisen har fortsatt på tross av at landet for ti år siden forbød kjønnslemlestelse av kvinner.

Det tidligere forbudet åpnet for at omskjæring i visse tilfeller kunne utføres av kvalifiserte leger.

Nå blir det straffbart å utføre slike inngrep.

En talsmann for helsemyndighetene i Egypt sier til BBC News at ingen får lov til å utføre omskjæring, verken i offentlige sykehus eller i private virksomheter.

Legen som opererte den 12 år gamle jenta for få dager siden, er arrestert.

Egypts førstedame, Suzanne Mubarak, har tatt kraftig avstand fra kjønnslemlestelse, og hevder det er et flagrant eksempel på fortsatt fysisk og psykisk vold mot barn, og som må stoppes.

Også religiøse ledere støtter at omskjæring av kvinner skal bli straffbart.

PROTESTERER: Den egyptiske presidentfruen, Suzanne Mubarak har tatt kraftig til orde mot omskjæring av kvinner. Her er hun sammen med Dronning Sonja under oppsetningen av Peer Gynt i Giza i Egypt i fjor. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
PROTESTERER: Den egyptiske presidentfruen, Suzanne Mubarak har tatt kraftig til orde mot omskjæring av kvinner. Her er hun sammen med Dronning Sonja under oppsetningen av Peer Gynt i Giza i Egypt i fjor. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Både stormuftien og lederen av the Copic Church minner om at kvinnelig omskjæring ikke kan forsvares ut fra verken Koranen og Bibelen.

Ferske studier viser at ca. 90 prosent av egyptiske kvinner er omskåret. Dette er et gammelt rituale og en vanlig praksis både blant muslimske og kristne familier i Egypt og andre afrikanske land, men sjeldnere i den arabiske verden.

Omskjæring skjer først og fremst på bygda. Konservative familier tror omskjæring er en måte å beskytte kvinners kyskhet på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer