Forbyr omskjæring

Eritrea forbyr nå omskjæring av jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 31. mars ble det forbudt å omskjære piker i Eritrea.

Ifølge det eritreiske informasjonsdepartementet kan alle som er med på å utføre praksisen med kvinnelig omskjæring nå risikere fengsel eller bøter, skriver BBC.

- Kvinnelig omskjæring er en prosedyre som seriøst truer deres helse, fører til betydelig smerte og lidelse i tillegg til å true livene deres, ifølge en uttalelse fra regjeringen.

Regjeringen kriminaliserer nå alle ledd rundt kvinnelig omskjæring. Både de som bestiller, utfører eller vet om omskjæringspraksis kan nå bli straffet.

- Alle som ber om, setter i gang eller taler for kvinnelig omskjæring ved å skaffe til veie verktøy og andre midler skal straffes med fengsel eller bøter. Det gjelder også de som vet at kvinnelig omskjæring har skjedd eller kommer til å finne sted, og som ikke advarer eller informere myndighetene om dette, ifølge regjeringsuttalelsen.

Den nasjonale forening for eritreiske kvinner hevder mer enn 90 prosent av kvinner i landet er omskåret. Tilhengere av praksisen mener inngrepet bidrar til å forhindre promiskuøs oppførsel.

Omskjæring av kvinner kan være alt fra å brenne eller skjære, til å fjerne klitoris, men kan også innebære at de ytre kjønnsleppene blir fjernet helt, ifølge Wikipedia.

Kvinnelig omskjæring er utbredt praksis i mange deler av Afrika og i noen land i Midtøsten. Det er et kjent faktum at inngrepet er svært smertefullt og at det kan føre til massive blødninger, infeksjoner, trauma og komplikasjoner under fødsler.

OMSKÅRET: Ni år gamle Fay Mohammed i Somalia ble omskåret mars 2004. Bena hennes ble bundet fast slik at sårene skal leges. Bildet har ikke sammenheng med saken. Foto: Scanpix, EPA, Ulrikke Kotermann
OMSKÅRET: Ni år gamle Fay Mohammed i Somalia ble omskåret mars 2004. Bena hennes ble bundet fast slik at sårene skal leges. Bildet har ikke sammenheng med saken. Foto: Scanpix, EPA, Ulrikke Kotermann Vis mer

WHO anslår at mer enn 100 millioner kvinner og jenter har blitt utsatt for omskjæring på verdensbasis.