Forbyr populære «pulearmbånd»

Disse gummiarmbåndene er en hemmelig sexkode for barn og ungdom. Rektor Arne Bjorøy ved Brattholmen skole forbyr elevene å bære pynten, som de unge har døpt «pulearmbånd».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gummiarmbåndene er meget populære blant unge og selges i alle regnbuens farger. Med fargene har det utviklet seg en kode som handler om sex og klining.

- Armbåndene skal rives av bæreren, og da må den som har fått revet av armbåndet, utføre en handling etter fargen på båndet, sier rektor Bjorøy.

På flere skoler har interessen rundt armbåndene ført til mye uro og sexfiksert prat. På Brattholmen skole på Sotra ble det så ille at ledelsen har innført forbud.

- Foreldrene har fått brev om at dette har blitt plagsomt i forhold til undervisningen. Verdigrunnlaget vårt passer ikke med bruken av armbånd på denne måten.

Fargekoder

- Det er naturlig at barn og unge er opptatt av seksualitet, men dette er satt i et system som kan oppleves som press. En seks år gammel gutt fortalte at han ikke ville ha armbånd fordi han synes det ville være ekkelt å måtte susse alle i klassen, sier rektoren.

- Jeg har også hørt at dette har vært et tema på andre skoler.

Fargekodene varierer fra det uskyldige til ren sex. Lokale variasjoner forekommer. Dette er et eksempel:

Hvitt: Vennskap

Grønt: Gi en blomst

Gult: Klem

Rosa: Kyss

Oransje: Klining

Rødt: Stripping/lapdance

Blått: Oralsex

Svart: Sex

På sexkonto

- Jeg har ikke hørt om at noen faktisk har utført noe av dette, men jeg oppfatter at barna setter oppgavene de må utføre, på «konto» til de blir eldre. Det kan virke uskyldig, men det er alvorlig nok, dette, sier Bjorøy.

Skolen har 320 elever fra første til sjuende klasse.

- Dette er noe snedige folk har klart å markedsføre. Samfunnet er allerede sexfiksert, men dette er ikke noe seks år gamle unger skal være opptatt av, sier han.

På Bøler ungdomsklubb i Oslo vet alle hva armbåndene betyr.

- Matcher moten

- Hvis en gutt eller ei jente river av et armbånd, betyr det at de må kysse eller gjøre det, avhengig av hvilken farge det er. Men jeg har aldri hørt om noen som faktisk har gjort noe av dette. Det er særlig de som er litt mindre, som er veldig opptatt av dette. De samler og har armbånd til langt oppå albuen, sier Kathrine Brataas (16).

- For oss som er eldre, er dette bare armbånd, og alle de sterke fargene passer jo bra med moten. Det er derfor vi bruker slike armbånd, sier Stine Ruud Johannessen (16). De har begge på seg svarte armbånd, men det betyr slett ikke at de inviterer noen til å rive dem av og gjøre ting med dem.

- Det er litt teit å forby dem, men hvis det fører til press for små barn, kan vi forstå det.

Populære armbånd

Ekspeditør Heidi Nordbæk (30) hos Cubus i Grensen i Oslo forteller at trenden med armbåndene startet i oktober-november i fjor, men at salget satte fart i jula. - Armbåndene er blitt kjempepopulære blant fjortisene, men vi selger dem også til barn på fem- seks år, sier Nordbæk.

Trenden kommer fra USA. Nyhetsmedier skrev om de såkalte «sex bracelets» i desember. I oktober i fjor forbød de første skolene i USA armbåndene.

POPULÆRT:Heidi Nordbæk på cubus selger fargearmbånd i bøttevis. - De er kjempepopulære blant fjortisene.
TAR KONTROLL: Rektor Arne Bjorvik forbyr sexarmbåndene.
IKKE SEXINVITT: Kathrine Brataas (16) og Stine Ruud Johannessen (16) har svarte armbånd, men det er slett ingen sexinvitasjon.