FORBUDT : En domstol i Moskva har forbudt distribusjon av Pussy Riot på nettet. REUTERS/Pussy Riot Group/Reuters TV/Handout
FORBUDT : En domstol i Moskva har forbudt distribusjon av Pussy Riot på nettet. REUTERS/Pussy Riot Group/Reuters TV/HandoutVis mer

Forbyr Pussy Riot på nettet

Videoen som kritiserer Putin må fjernes i løpet av tre døgn, ellers kan nett-distributører straffeforfølges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten i Moskva kaller opptredenen til Pussy Riot for «ekstremistisk». Nettsteder som ikke etterkommer pålegget i domsavsigelsen kan stenges, melder RAPSI News og flere russiske og internasjonale medier. Dommen vil bety en sensur av nettet.

«Hat» mellom grupper
Pussy Riot skapte store overskrifter over hele verden da anarkistene i punk-gruppa Pussy Riot filmet sin opptreden i Russlands helligste kirkerom i Kristus Frelserens katedral i Moskva i slutten av februar. Da de noen dager seinere la ut en video med musikk til ble overskriftene enda større.

I teksten krever de at den hellige jomfru hiver den russiske presidenten Vladimir Putin ut. Opptredenen skjedde i forbindelse med presidentvalget 4. mars, da Putin kom tilbake som president i sin 3. periode, noe det hadde vært store demonstrasjoner imot.

Men aller størst ble overskriftene da tre jenter fra Pussy Riot ble arrestert, og da to av dem i sommer ble dømt til to års fengsel for å ha spredd religiøst hat, etter en ny lov som forbyr spredning av «hat» mellom religiøse og etniske grupper. Loven er i vide kretser ansett som en lov som kan brukes til å begrense ytringsfriheten.

Politisk prosjekt
Jentene i Pussy Riot sier at deres prosjekt er politisk, og at de kritiserer samrøret mellom regimet til president Vladimir Putin og den russisk ortodokse kirka. De betrakter sitt prosjekt som ett av flere politiske kunst-prosjekter.

BBC skriver på sin nettside at det ikke er klart om dommen gjelder alle bidrag fra Pussy Riot på nettet, eller om det bare gjelder innslaget fra Kristi Frelserens kirke.

Dommer Marina Musimovitsj sier at videoen fra kirka har det hun kaller «elementer av ekstremisme».

- Spesielt er det ord og handlinger som ydmyker flere grupper basert på deres religion, sier Musimovitsj.

Da jentene i Pussy Riot ble dømt i sommer la de stor vekt på å forklare at deres hensikt ikke var å fornærme ortodokse troende, men at stuntet var rettet mot president Vladimir Putin og hans regime.