Forbyr røyk på offentlige steder

Montenegro følger i Norges fotspor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med nabostaten Serbia, ligger Montenegro på røyketoppen i Europa, bare slått av Tyrkia og Hellas.

Det vil si at så mange som 40 prosent av Montenegros 700.000 innbyggere skal ha den illeluktende uvanen. Nå slår landets myndigheter helsealarm og lovfester røykeforbud på offentlige steder.

Etter planen skal loven tre i kraft om seks måneder, og i likhet med Norge innebærer dette også forbud av all sigarettreklame og 18-års aldersgrense ved kjøp av produkter som inneholder nikotin.

De som allikevel blir fristet av utsikten til lett-tjente sigarettpenger, risikerer bøter på opptil 77.000 kroner. Ifølge lovteksten er det også forbudt å vise røyking på TV.

Myndighetene i Montenegro legger seg med dette på en strengere linje i kampen mot tobakkindustrien.

Men ifølge BBC er en slik lovbestemmelse desto mer ironisk siden etterforskere fra EU og Italia har tidligere gått ut og beskyldt Montenegro for å være sterk delaktig i omfattende sigarettsmugling.

Forandringen blir nok stor den første februar neste år når landets innbyggere må stumpe røyken når de skal innta et bedre måltid på restaurant eller benytte seg av offentlig transport. Kontorer og andre arbeidsplasser blir også erklært for røykfrie områder.

Blir behovet for påtrengende er det allikevel ikke lange veien til Serbia, som foreløpig ikke har noen som helst intensjoner om å innføre lignende lovvedtak.

LOVER HØYE BØTER:</B> Myndighetene i Montenegro går hardt til verks for å kontrollere salg av tobakksprodukter til mindreårige. 77.000 kroner i bot burde skremme de fleste fra å bryte loven.