Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbyr sex og klining under fadderukene

Linjeforeninger ved NTNU har bestemt at det ikke skal være lov med klining eller sex mellom faddere og nye studenter.

INNFØRER TILTAK: Enkelte linjeforeninger ved NTNU i Trondheim har innført tiltak for å forhindre seksuell trakassering under fadderuka. Foto: NTB Scanpix
INNFØRER TILTAK: Enkelte linjeforeninger ved NTNU i Trondheim har innført tiltak for å forhindre seksuell trakassering under fadderuka. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte linjeforeninger har innført ulike tiltak for å forhindre seksuell trakassering mellom faddere og førsteårsstudenter under årets fadderuke. Det skriver Adresseavisa.

En av linjeforeningene som forbyr sex og klining mellom faddere og de nye studentene er Eureka, linjeforeningen for Europastudier ved NTNU Dragvoll.

NTNUs hjemmesider oppfordres nye studenter om å bli med på fadderuka for å blant annet sluses inn i det sosiale studiemiljøet. I forbindelse med fadderuka hvert år arrangeres ulike fester og aktiviteter for de nye studentene. Eldre studenter er faddere under fadderuka.

Susann Falla, leder for linjeforeningen Eureka, har uttalt til avisa at fadderne for de nye studentene befinner seg i en maktposisjon.

- Fadderbarna er i en skjør situasjon

- Vi tror ikke at noen av våre faddere vil utnytte det, men fadderbarna er i en skjør situasjon, og plutselig har de gjort noe de angrer på. Vi har gjort det klart at forbudet kun gjelder disse to ukene, så kan de selv velge hva de gjør etterpå, sier Falla.

Ifølge en undersøkelse utført av Sentio på vegne av Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO), har 12 prosent av studenter, nær én av åtte, opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra en medstudent eller ansatt ved lærestedet.

Også fadderstyret ved journalistikk- og fotojournalistikk på OsloMet gjennomfører det samme forbudet. Fadderstyret innførte forbudet i fjor.

Fadderukene endret

Tidligere i år skrev studentavisa Universitas at Metoo-kampanjen endrer fadderukene og at fadderordningene tar grep for å forhindre seksuell trakassering.

Ved OsloMet har faddersjefene ved alle fakulteter blitt kurset i grensesetting og bevisstgjøring mellom faddere og nye studenter.

Seksuell trakassering har også vært et tema på Handelshøyskolen BI.

- SBIO er en stor studentorganisasjon med svært mange medlemmer. Det ikke til å legge skjul på at vi har vår andel av varslingssaker, uttalte Emil Lundal, president i SBIO til Universitas tidligere i år.

BI har planlagt stort fokus på forebygging av seksuell trakassering ved studiestart. Skolen vil også redusere fokus på alkohol og redusere antall dager i fadderuka varer.