Nord-Korea

- Forbyr «skinny jeans» og hockeysveis

Kim Jong-un strammer grepet om innbyggernes utseende og livsstil, melder flere internasjonale medier.

STRAMMER GREPET: Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ha økt innsatsen mot det han omtaler som vestlige og kapitalistiske motetrender. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
STRAMMER GREPET: Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ha økt innsatsen mot det han omtaler som vestlige og kapitalistiske motetrender. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ifølge The Guardian ha forbudt «skinny jeans», hockeysveis og enkelte piercinger, som symboler på en kapitalistisk livsstil.

Ifølge avisa kommer forbudet etter at den statlige avisa Rodong Sinmum publiserte en artikkel der det uttrykkes bekymring over at unge nord-koreanere i økende grad omfavner vestlige motetrender.

- Historien lærer oss en viktig lekse: Et land kan bli sårbart, og til slutt kollapse, uavhengig av dets økonomiske forsvarsmakt, hvis vi ikke holder fast ved vår egen livsstil, heter det i artikkelen, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

- Vi må være varsomme med selv det minste tegn til en kapitalistisk livsstil, og kjempe for å bli kvitt dette.

Nyheten er gjengitt i en rekke internasjonale medier, og baseres i hovedsak på rapporter fra sør-koreanske medier.

Faktasjekknettstedet Snopes, som har ettergått meldingene om forbudet, har ikke klart å finne noen offisiell uttalelse eller det spesifikke forbudet.

I august 2020 meldte Daily NK, en sør-koreansk avis som rapporterer om Nord-Korea, at myndighetene i den nord-koreanske regionen Sør-Pyongan hadde trappet opp innsatsen for å sikre at unge og studenter opprettholder «anstendige» hår- og klesvalg.

Blant annet skal farget går, øredobber, jeans og klær med trykk av utenlandske bokstaver være blant elementene som slås ned på. Ordren skal ifølge avisas kilde ha blitt utstedt fra kommunistpartiets utdanningsdepartement.

Ifølge Yonhap økte regimet i desember straffene for besittelse av videomateriale fra Sør-Korea, som en del av innsatsen for å hindre utenlandsk kultur fra å påvirke innbyggernes ideologi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer