Borgermester i Filippinene:

Forbyr sladder

Lovbrudd straffes med å plukke søppel. - Absurd, mener advokat.

BORGERMESTER: Ramon Guico III har gjort det forbudt å sladre. Foto: Wikimedia Commons
BORGERMESTER: Ramon Guico III har gjort det forbudt å sladre. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

I den filippinske byen Binalonan er det nå ulovlig å sladre. Antisladre-loven ble vedtatt av byens borgermester Ramon Guico III, etter at kommunestyret måtte gripe inn i flere konflikter som angivelig startet med sladder.

- Det er mange former for sladder, men her handler det meste om eiendomskonflikt, penger og forhold, sier Guico til The Guardian.

- Denne loven er for å minne folk på at vi har et ansvar som borgere av denne byen. Vi vil vise andre byer at Binalonan har gode mennesker, og er et trygt sted å være, utdyper han.

De som blir tatt i å spre rykter får en bot på 200 pesos (92 kroner) og tre timer med samfunnstjeneste. Bryter man loven flere ganger øker straffen med en bot opptil 169 kroner og åtte timer samfunnstjeneste. (En Big Mac koster rundt 22,5 kroner i Filippinene.)

Ifølge borgermesteren har innbyggere allerede blitt straffet under den nye loven, og han mener den har bidratt til å redusere lokale tvister. Guico insisterer også på at loven ikke begrenser ytringsfriheten, og hevder at hensikten er å beskytte innbyggerne fra ondsinnet ryktespredning.

- Ødeleggende for ytringsfriheten

ADVOKAT: Vidar Strømme synes den nye loven i Binalonan er absurd. Foto: Privat
ADVOKAT: Vidar Strømme synes den nye loven i Binalonan er absurd. Foto: Privat Vis mer

- Det er absurd å forby noe så generelt som «sladder.» Først og fremst er menneskers psyke og sosiale liv slik at sladder ikke lar seg utrydde. Småprat om hverandre driver alle med, og er en del av det som får oss til å fungere sosialt, sier advokat Vidar Strømme til Dagbladet.

Når det gjelder mobbing, utfrysing og bakvaskelser, mener Strømme dette bør bekjempes, men ikke gjennom straff.

- Straff må man reservere til det mest alvorlige, som alvorlige krenkelser og hatefulle ytringer.

Rent juridisk mener advokaten et slikt straffebud ikke vil fungere fordi den vil ramme alle og ikke la seg håndheve.

- Om man tenker seg at det virket ville det være helt ødeleggende for alminnelige menneskers ytringsfrihet.

- Munnen er ikke til for sex

Binalonan er langt fra det eneste stedet i verden med underlige forbud. I fjor forbød den kinesiske presidenten at Ole Brumm-filmen «Christopher Robin» skulle bli vist på kinoer i Kina.

Selv om de kinesiske myndighetene ikke har oppga en offisiell forklaring på hvorfor, var det mange flere teorier om at det skyldtes en rekke virale «memes», som spøker med at bamsen likner på landets president, Xi Jinping.

Ugandas president Yoweri Museveni sa i april i fjor at han ville forby innbyggere mot å gi hverandre oralsex.

- La meg bruke denne muligheten til å advare vårt folk offentlig om de gale praksisene som er promotert av utenforstående. En av dem er det de kaller oralsex. Munnen er til for å spise, ikke for sex, sa han under en pressekonferanse.