Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina

Forbyr spising av katt og hund

Mener båndet mellom menneske og dyr har blitt sterkere.

POSITIVE NYHETER: Mellom alle de dårlige nyhetene, finnes det også positive corona-nyheter. Foto: Shutterstock editorial Vis mer

Byen Shenzhen er den første i Kina til å gjøre det ulovlig å spise hunder og katter. Forbudet er, ifølge Reuters, et av de større tiltakene landet har innført mot dyrehandel siden coronaviruset brøt ut.

SMÅ BUR: Mange av hundene som blir drept og solgt, er stjålet eller gatehunder som bare er plukket opp. Foto: Shutterstock editorial
SMÅ BUR: Mange av hundene som blir drept og solgt, er stjålet eller gatehunder som bare er plukket opp. Foto: Shutterstock editorial Vis mer

Flere forskere mistenker at viruset kan ha smittet til mennesker fra dyr, fordi noen av dem som ble smittet først hadde vært i kontakt med et marked der man solgte dyr og kjøtt i sentrum av byen Wuhan.

På markedet ble blant annet flaggermus, slanger, sibirkatter og andre dyr solgt.

Forskerne tror viruset kan ha kommet fra en flaggermus, via en pangolin - som er en truet dyreart - og videre til mennesker på kjøttmarkedet, ifølge BBC.

Nå sier myndighetene i Shenzhen at hunder og katter har etablert et mye tettere forhold til mennesker, som kjæledyr, enn noen andre dyr.

- Det å forby spising av hunder, katter og andre kjæledyr er helt normalt i andre utviklede land, og i Hongkong og Taiwan.

Forbudet skal tre i kraft 1. mai.

Ikke første tiltak

I slutten av februar sa myndighetene i Kina at de kom til å forby både handel og konsum av ville dyr. Provinser og byregjeringer over hele landet har jobbet for å sette regelen til verks.

Shenzhen er den eneste byen som også har besluttet at katter og hunder også skal gå under den regelen.

Men forbudet gjelder bare dyr som skal brukes til mat. Til bruk i tradisjonell medisin kan man fortsatt drive med handle og oppdrett av ville dyr.

Liu Jianping, som jobber for smittevernskontoret til Shenzhen, sier til Shenzhen-Daily at det man kan få tak i av fjærkre, husdyr og sjømat er tilstrekkelig.

KJØTTMARKED: Flere steder i Asia er det helt normalt å spise hunder. Her fra hundekjøttfestivalen i Yulin. Foto: Shutterstock editorial
KJØTTMARKED: Flere steder i Asia er det helt normalt å spise hunder. Her fra hundekjøttfestivalen i Yulin. Foto: Shutterstock editorial Vis mer

- Det er ingen bevis for at kjøtt fra ville dyr er mer næringsrikt enn det fra fjærkre og husdyr.

I starten gjaldt de nye reglene fra Shenzhen også skilpadder og frosker, men myndighetene der sa denne uka at veldig mange har reagert på det, og sier at man kan spise både skilpadder og frosker.

Mye uenighet

I nyere tider har det å spise hunder, blitt mye mer kontroversielt i Kina, ifølge Wendy Higgins, som jobber i Humane Society International. Hun sier til The Guardian at det oftere skjer fysiske konflikter mellom hundetyver og sinte hundeeiere.

- Det er også flere og flere i Kina som er mot det at man driver med handel og konsum av hunder og katter. Spesielt de unge ser oftere på hunder som en følgesvenn, og ikke mat.

HSI har anslått at mellom 10 og 20 millioner hunder blir drept i Kina hvert år, for at kjøttet deres skal selges. Ifølge dyrebeskyttelsesgruppa Animals Asia, blir rundt fire millioner katter drept årlig av samme grunn.

- Hovedandelen av hunder som blir solgt på kjøttmarkeder i Kina, er stjålne kjæledyr, og løshunder som bare blir plukket fra gata. Etter at ordbok blir tatt, blir de stappet inn i små bur. Gjerne flere hundre samtidig, uten å ha mulighet til å bevege seg.

Flere dyrevernsgrupper har i lengre tid vært bekymret for hva slags praksis de som kjøper og selger hundekjøtt bedriver.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!