Forbyr tetningsstoffet Rhoca-Gil

Statens forurensningstilsyn (SFT) har bestemt at tetningsstoffet Rhoca-Gil skal forbys i Norge med øyeblikkelig virkning. Om kort tid sender SFT ut melding om et midlertidig forbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det skal gjelde inntil endelige forbudsforskrifter er på plass om et halvt års tid. Problemene med herding av Rhoca-Gil i Romeriksporten og de påfølgende giftutslipp, er bakgrunnen for at SFT ville vurdere et forbud.

  - Usikkerhet knyttet til herding av den giftige kjemikalieblandingen og faren for giftutslipp i miljøet, er SFTs begrunnelse for forbudet, opplyser avdelingsdirektør Anne Marie Oppheim i SFT til NTB.

Ikke i bruk nå

- Vi vet at Rhoca-Gil ikke er i bruk nå, sier Oppheim.

  SFT er heller ikke kjent med at det har vært utslippsproblemer i andre norske anlegg enn i Romeriksporten, der Rocha-Gil har vært i bruk.

  Tetningsstoffet har vært brukt i et 20-talls vei- og banetunneler og kraftverksanlegg i Norge. I tillegg har Rhoca-Gil tettet lekkasjer i et 20-talls drikkvannsbassenger og -anlegg.

  Bare i Romeriksporten har det vært brukt 341 tonn Rhoca-Gil fram til august i år, og giftutslippet til elven Alna har vært betydelig.

  De siste prøvene viser at utslippsvannet fra tunnelen nå er nesten giftfritt. Det utelukker imidlertid ikke nye giftutslipp fordi arbeiderne kan støte på «lommer» av uherdet Rhocha-Gil i fjellet under teningsarbeidet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer