Forbyr tortur

President George W. Bush måtte bøye seg for republikaneren John McCain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Etter sterkt press måtte Det hvite hus i kveld godta den republikanske senatorens lovforslag om å forby grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling av fanger, melder CNN.

- Jeg er veldig glad for at vi fikk til denne avtalen. Nå kan vi gå videre og sørge for at resten av verden får beskjeden. Vi har sendt et signal om at USA ikke er som terroristene, sier McCain til Washington Post etter møtet med presidenten torsdag kveld.

Trengte unntak for CIA

Det hvite hus har hele tiden fastholdt at USA ikke driver med tortur. Samtidig har visepresident Dick Cheney arbeidet hardt for å få et unntak for CIA i McCains lovforslag. Bush-administrasjonen har hevdet at et slikt unntak har vært nødvendig for at presidenten skal kunne beskytte amerikanerne mot flere terrorangrep.

Visepresident Dick Cheney gikk også til det uvanlige skritt å personlig appellere til republikanske kongressrepresentanter for å endre lovteksten, og Det hvite hus truet med å legge ned veto mot hele lovforslaget dersom det ikke ble gjort endringer.

Sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley i Det hvite hus har de siste ukene vært i gjentatte møter med McCain for å få inn unntak i lovteksten.

Men McCain, som selv ble torturert som krigsfange i Vietnam, har vært urokkelig.

Torsdag kveld måtte Det hvite hus gi etter for senatoren fra Arizona.

MÅ FORBY TORTUR: Senator John McCain (til venstre) fikk med seg den amerikanske kongressen på å forby tortur. President George W. Bush ville ha unntak for CIA, men fikk ikke viljen sin. Foto: Scanpix
MÅ FORBY TORTUR: Senator John McCain (til venstre) fikk med seg den amerikanske kongressen på å forby tortur. President George W. Bush ville ha unntak for CIA, men fikk ikke viljen sin. Foto: Scanpix Vis mer

Nytt torturnederlag

Det er andre gang på mindre enn 24 timer at Kongressen gir klart uttrykk for hva den mener om tortur. Sent onsdag kveld stemte Representantenes hus med 308 mot 122 stemmer for å søtte McCains lovforslag. Stemmegivningen var ikke bindende for lovgivningen, men økte likevel presset på administrasjonen.

Forsvarskomiteens leder Duncan Hunter sier i kveld til CNN at Det hvite hus og senator McCain har forhandlet for å «behandle mennesker humant og samtidig opprettholde et effektivt system for etteretning».

- Jeg tror dette er det beste for landet, sier Hunter.

EU gransker flytrafikk

Enigheten om lovforslaget kommer etter at utenriksminister Condoleezza Rice tidligere denne måneden møtte krass kritikk under sitt besøk i Europa, etter rapporter om at europeiske flyplasser var brukt til transport av CIA-fanger.

EU varslet denne uken gransking av påstandene.

Bush-administrasjonen har også vært kraftig kritisert for manglende tydelighet i forhold til rapporter om mishandling av fanger i Abu Ghraib-fengslet i Irak og fangebasen Guantanamo Bay.