FORBANNA: Den kontroversielle vaksineloven har satt sinnene i kok hos mange italienere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORBANNA: Den kontroversielle vaksineloven har satt sinnene i kok hos mange italienere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Vaksine:

Forbyr uvaksinerte barn i skolen, og folk er rasende

Debatten raser i Italia. Mandag ble den kontroversielle vaksinasjonsloven gjeldende, og barna nektes nå skolegang dersom foreldrene ikke kan vise til påkrevd dokumentasjon.

Det har i lengre tid pågått en opphetet vaksinedebatt i Italia. I 2017 ble det klart at regjeringa ville gjøre ti barnevaksiner obligatoriske som «svar på feilinformasjon», og blant disse vaksinene var barnesykdommene meslinger, vannkopper og røde hunder.

Daværende statsminister Paolo Gentiloni sa at dette var for å bekjempe «antivitenskapelige teorier», og mandag ble den kontroversielle loven realitet.

- Sinnene i kok

Loven krever at alle barn er vaksinert før de får lov til å gå på skolen, og foreldrenes frist for å dokumentere barnas vaksinasjoner, utløp på fredag.

Dette har ført til episoder der foreldre har stått foran skoler med sine gråtende barn fordi de ikke fikk komme inn. Det sier den danske journalisten Eva Ravnbøl til danske TV2.

Hun forteller at de som støtter opp om loven, er rasende på dem som prøver å få sine uvaksinerte barn inn i klasserommene. Samtidig er det vaksinemotstanderne som er de mest høylytte.

- Dette er noe som virkelig setter sinnene i kok. Det er enkelte som har gått så langt at de demonstrerer. De har virkelig gjort dette at staten ikke skal blande seg i hva barna deres fylles med til en fanesak, sier hun.

Oppgang

Etter at Gentiloni gikk i bresjen for den nye loven, har Italia gjennomgått et maktskifte. Siden i fjor har Femstjernesbevegelsen og LEGA stått ved roret, og som motstandere av loven begynte de arbeidet med å stoppe den nye loven.

De innførte et midlertidig unntak, men siden den gang har stemningen endret seg etter at tallet på meslingsmittede skjøt i været. Italia var blant de sju europeiske landene som registrerte mer enn 1000 tilfeller første halvår i 2018 ifølge NTB, og mandag sa helseminister Guilia Grillo til La Repubblica at alle foreldre har fått tilstrekkelig tid til å vaksinere barna sine.

Samtidig er diskusjonen langt fra over, og New York Times skriver at det jobbes med en form for midlertidig løsning for de uvaksinerte barna.

Det er også ting som tyder på at den obligatoriske vaksinasjonen har hatt effekt. I enkelte regioner nærmer nå andelen vaksinerte personer seg Verdens Helseorganisasjons mål på 95 prosent.

Dette er en oppgang fra omlag 80 prosent i 2017.