Forbys i Russland: - Dramatisk

Russisk høyesterett har avgjort at LHBT-bevegelsen forbys i Russland, og bør stemples som ekstremister.

SKRENKES INN: Russisk høyesterett slo torsdag fast at LHBT-aktivister bør stemples som ekstremister. Foto: AP / NTB
SKRENKES INN: Russisk høyesterett slo torsdag fast at LHBT-aktivister bør stemples som ekstremister. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremiststempelet kan potensielt medføre lange fengselsstraffer for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Russland, skriver The Guardian.

- Dette er en dramatisk forverring av situasjonen for LHBT-personer i Russland, sier leder for den internasjonale avdelingen i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), Marna Eide, til Dagbladet.

- I de siste ti åra har lhbt-personer blitt brukt politisk, og organisasjons- og ytringsfriheten deres har blitt gradvis innskrenket og kneblet. Det at LHBT-personer nå stemples som ekstremister og landsforrædere åpner for en helt ny type politisk forfølgelse av en allerede utsatt minoritet, sier hun.

- Ekstremt bekymret

President Vladimir Putin har lenge jobbet for å fremme et bilde av Russland som vokter av «tradisjonelle moralske verdier» i motsetning til et «dekadent Vesten».

For tre år sida ble den russiske grunnloven endret for å gjøre det klinkende klart at et ekteskap er mellom mann og kvinne, og ikke for personer av samme kjønn, skriver BBC.

FLERE INNSTRAMMINGER: De siste åra er det innført flere restriksjoner for uttrykk for seksell legning og kjønnsidentitet i Russland. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
FLERE INNSTRAMMINGER: De siste åra er det innført flere restriksjoner for uttrykk for seksell legning og kjønnsidentitet i Russland. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer

I en tale i fjor sa Putin at Vesten var velkommen til å godkjenne «trender» som å tillate «flere titalls kjønn og homoparader», men at de ikke har rett til å påtvinge andre land det samme.

Dagens rettsavgjørelse er den siste av flere restriksjoner på uttrykk for seksuell legning og kjønnsidentitet i Russland.

- Russlands gradvise innskrenking av LHBT-personers grunnleggende rettigheter har allerede blitt kopiert i en rekke land, både i Europa og Afrika. Vi er ekstremt bekymret for signaleffekten dette vil ha i andre deler av verden, sier Eide.

Kritisk

Kreml har tidligere brukt ekstremiststempelet mot både menneskerettighetsorganisasjoner, uavhengige medier og mot den politiske opposisjonen. For flere har det endt med lange fengselsstraffer, skriver The Guardian.

Dagbladets reporter Ørjan Ryland tar et oppgjør med seg selv etter skytingen under Oslo Pride: Hvorfor har han tatt så avstand fra «klassisk homokultur»? Video: Jenny Aas / Dagbladet Vis mer

- Vi følger dette tett framover, og oppfordrer norske myndigheter til å legge til rette for at russiske LHBT-personer kan søke asyl her i Norge, sier Eide.

Russland har allerede innført lover som forbyr promotering av «ikke-tradisjonelle» seksuelle forhold og juridisk og medisinsk endring av kjønn.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, er kritisk til avgjørelsen.

- Jeg oppfordrer russiske myndigheter til å oppheve lovene som påfører menneskerettighetsforkjempere som kjemper for LHBT-saker, upassende restriksjoner, sier han i en pressemelding torsdag.

Han sier også at det utgjør en fare for at alle som jobber med LHBT-relaterte saker, kan risikere å bli anklaget for å drive med kriminell virksomhet.

Det norske Utenriksdepartementet har delt en uttalelse fra Türk på X og sier Norge fordømmer Russlands forfølgelse av seksuelle- og kjønnsminoriteter.

- Vi er dypt bekymret for den siste høyesterettsavgjørelsen som stempler LHBT+-aktivister som ekstremister. Det er ikke i samsvar med Russlands internasjonale menneskerettighetsforpliktelser. Menneskerettighetene tilhører alle, skriver UD.