Forbys på barneskole

Amanda Gorman ble hyllet for diktet «The Hill We Climb» undere Joe Bidens innsettelsesseremoni i 2020. Nå forbys diktet ved en barneskole i Florida.

VILL HYLLEST: Amanda Gorman (22) hylles etter at hun leste opp diktet «The Hill We Climb» under innsettelsesseremonien til Joe Biden. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2020 ble den da 22 år gamle poeten Amanda Gorman hyllet etter at hun framførte diktet «The Hill We Climb» under innsettelsesseremonien av president Joe Biden.

Men det samme diktet som ble hyllet for å være nasjonsbyggende, forbys nå på en barneskole i Florida.

Årsaken skal være at en enkelt foresatt ved skolen har klaget.

Forelderen skal ha påstått at diktet ikke fremmer læring og at det indirekte inneholder hatmeldinger, skriver Sky News.

- Indoktrinering

Personen skal også ha påstått at diktet kan skape forvirring og indoktrinere elevene.

Gorman er poet og aktivist, kjent for å ta opp temaer som feminisme, rasisme og undertrykking.

Nyhetsbyrået AP trakk blant annet fram denne linjen fra Gormans dikt etter framførelsen i 2020: «even as we grieved, we grew» – «selv da vi sørget, vokste vi».

Gorman har selv uttalt på Instagram at hun er knust av beskjeden om at diktet forbys, og påpeker at mange av poetene som opp gjennom tidene er blitt sensurert har vært skeive eller fargede personer.

Hun understreker også at hun i etterkant av framførelsen mottok utallige brev og videoer av barn som hadde latt seg inspirere til å skrive egne dikt.

- Å frarøve barn muligheten til å finne sine egne stemmer innen litteraturen er å frarøve dem retten til tanke- og ytringsfrihet, skriver Gorman.

Anti-woke

Gorman var den sjette poeten som opptrer på en presidentseremoni og fulgte i fotsporene til storheter som Robert Frost og Maya Angelou.

Med sine 22 år var hun også den desidert yngste.

Forbudet kommer i en periode hvor guvernør Ron DeSantis og andre republikanere kjemper for å gjøre Florida til en mer konservativ stat.

DeSantis har skrytt av at «Florida er stedet woke kommer for å dø» og har innført en anti-woke-lov som skal «beskytte» skolebarn mot undervisning om kjønn og seksualitet.

Han har også kansellert en studie i afroamerikansk historie ved en videregående skole og blandet seg inn i universiteters pensum med trusler om sanksjoner mot lærere som ikke føyer seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer