KAN BLI SOLGT:  Eieren av Volvo, Ford, sliter økonomisk, og vurderer å selge svenskenes stolthet. Her en ny XC60. Foto: VOLVOCARS.COM
KAN BLI SOLGT: Eieren av Volvo, Ford, sliter økonomisk, og vurderer å selge svenskenes stolthet. Her en ny XC60. Foto: VOLVOCARS.COMVis mer

Ford bekrefter at Volvo kan bli solgt

Renault, Hyundai-Kia og Toyota potensielle kjøpere tror bransje-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske bilprodusenten Ford vurderer å selge sitt svenske datterselskap Volvo. En svensk bilanalytiker tror et salg er sannsynlig.

I en pressemelding opplyser Ford at salg av Volvo er en av mulighetene som vurderes for å løse de økonomiske problemene i selskapet.

Sliter med underskudd

Ford og de to andre store bilprodusentene i USA, Chrysler og General Motors, sliter med sviktende bilsalg og har bedt amerikanske myndigheter om krisehjelp.

Ford-president Alan Mulally sier i en uttalelse at utfordringene bilbransjen står overfor og det sviktende salget de siste tre månedene er årsaken til at selskapet nå vurderer hva det skal gjøre med Volvo.

Mulally opplyser at det vil ta flere måneder før en avgjørelse om å selge Volvo eventuelt er klar.
Til tross for tallrike spekulasjoner har Ford aldri tidligere vurdert å selge Volvo.

- I en revesaks

Den svenske eksperten på bilindustri, Matts Carlsson, mener det er svært sannsynlig at ford selger Volvo.

- Ford sitter i en revesaks. Jeg mener det blir vanskelig å beholde et datterselskap som taper penger samtidig som man tigger store summer fra amerikanske myndigheter, sier Carlsson til nyhetsbyrået TT.

Han tror også at Ford kan få en tilfredsstillende pris for Volvo.
- På tross av dårlige resultater er Volvo et sterkt varemerke, påpeker Carlsson.

Kan tape 30 milliarder

Ford kjøpte i sin tid Volvo for 50 milliarder. Carlsson forteller at en salgssum på omkring 20 milliarder er realistisk. - Det blir et solid tap, men hva kan Ford gjøre i den situasjonen selskapet befinner seg, spør analytikeren. Han nevner Renault-gruppen, Hyundai-Kia og Toyota som potensielle kjøpere av Volvo.
(NTB)