Førde Ap taler Støre midt imot med tvert nei til sjødeponi. Det ga historisk valgseier

- Har åpnet opp for nye velgermasser.

SLIPPER JUBELEN LØS: Leder Thor Erlend Mehammer (andre rad, rød skjorte, svart jakke) i Førde Arbeiderparti jubler sammen med sine partifeller etter et historisk godt valgresultat. Foto: Jostein Vedvik, Førde Ap
SLIPPER JUBELEN LØS: Leder Thor Erlend Mehammer (andre rad, rød skjorte, svart jakke) i Førde Arbeiderparti jubler sammen med sine partifeller etter et historisk godt valgresultat. Foto: Jostein Vedvik, Førde ApVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Førde Arbeiderparti gjorde et historisk godt valg med 33,6 prosent av stemmene, og er nå det klart største partiet i Førde i Sogn og Fjordane. Dette er den største oppslutningen Førde Ap noensinne har hatt, med en framgang på 7,1 prosentpoeng.

Ap-leder i kommunen, Thor Erlend Mehammer, er ikke i tvil om at partiets tydelige motstand mot sjødeponi i Førdefjorden har hatt betydning for valgresultatet.

- Ifølge meningsmålinger er mellom 70 og 80 prosent av befolkningen i Førde imot planene om et sjødeponi i fjorden vår. Når vi sier så tydelig at vi er imot disse planene, så har vi en fot innenfor hos velgerne. Hadde vi ikke vært like tydelige, tror jeg velgerne ville ha straffet oss, sier Mehammer til Dagbladet.

- Ny velgermasse 17. april i år, på anbefaling fra Miljødirektoratet, ga regjeringen Nordic Mining tillatelse til å lage sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

Det er anslagsvis 250 millioner tonn rutilmalm i Engebøfjellet, en av verdens største forekomster. Gruveselskapet vil sprenge bort toppen av fjellet og gjøre det om til et steinbrudd. selskapet vil deponere 95-97 prosent av massene i fjorden.

Mehammer tror ikke deponisaken alene tippet valgresultatet så klart i favør av hans parti, som hadde eldreomsorg som hjertesak i valgkampen.

- Men det at vi har åpnet oss i miljøsaker har vært lurt og viktig for oss. Det har åpnet opp for en helt ny velgermasse. sier Ap-lederen.

Mehammer mener Arbeiderpartiet i nabokommunen Flora, som også opplevde klar framgang og ble valgvinnere, har hatt drahjelp av sitt vedtak mot fjorddeponi.

- Tapte på deponosaken Høyre-leder Finn Ove Njøsen i Førde tror også sjødeponisaken har bidratt til Arbeiderpartiets brakvalg i bykommunen, i stor grad på deres bekostning.

- Vi har også sett ved tidligere valg i Førde at miljøsaker har vært avgjørende, sier Njøsen.

Selv er Njøsen også motstander av sjødeponiplanene, men partiet hans er splittet. Høyre-ordfører i Førde, Olve Grotle, er for deponiplanene.

- Vi har sagt at vi stiller våre representanter fritt i sjødeponisaken. Det kan vi nok ha tapt velgere på, sier den lokale Høyre-lederen som måtte nøye seg med 22,9 prosent av stemmene, en tilbakegang på 5,1 prosentpoeng.

Førdefjord-byene sier nei Njøsen synes det «i hermetegn» er litt urettferdig at Arbeiderpartiet i Førde synes å ha fått så stor gevinst av sitt nei til sjødeponi.

Han viser til at at Ap på fylkesnivå i Sogn og Fjordane er tro mot moderpartiet og Ap-leder Jonas Gahr Støre og sier ja til dumping av gruveavfall i fjorden.

- Venstre, som i alle ledd er motstandere av sjødeponi, gikk tilbake i Førde. Det gjorde også KrF, påpeker han.

Det er tilsammen 30448 innbyggere i de fire kommunene langs Førdefjorden. 24663 av disse, eller 81 prosent, bor i Førde eller Florø hvor brorparten av innbyggerne er kritiske til gruvedumping.

I langt mindre folkerike Naustdal kommune, hvor gruvedriften skal pågå, er flertallet for sjødeponi. Så også i Askvoll.

- I Naustdal ser de nok for seg en del nye arbeidsplasser og utvikling i kommunen. Askvoll regner nok også med at gruvedriften vil gi gevinst i kommunekassa, forklarer Finn Ove Njøsen.

FØRDEFJORDEN: Gruveselskapet Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet i Naustdal i Sogn og Fjordane. Foto: Øistein Norum Monsen
FØRDEFJORDEN: Gruveselskapet Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet i Naustdal i Sogn og Fjordane. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer