- Førde har satt tydelige spor etter seg

Venner, kolleger, partifeller og politiske motstandere beskriver avdøde Einar Førde som en «samfunnsbygger», «ruvende intellektuell», «humorist», «kontroversiell», med «et hue det gikk usedvanlig fort oppi».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, kringkastingssjef og statsråd Einar Førde ble bare 61 år gammel. Han døde søndag kveld på Ullevål universitetssykehus etter en nesten to år lang kamp mot kreftsykdommen.

Førde etterlater seg fem barn, blant dem tvillingdøtrene på sju og sønnen på tre år som han hadde sammen med kona Synnøve Nymo. Han hadde to voksne barn fra et tidligere ekteskap som sammen med kona, øvrig familie og venner satt rundt ham til det siste.

Ruvende intellektuell

Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg beskriver Førde som en samfunnsbygger.

- Han var en stor politiker og en ruvende intellektuell. Han har satt tydelige spor etter seg både i politikken og i presse og kringkasting. Han hadde en enestående evne til å kombinere visjon og virkelighet, til å beherske teorier og analyser med en forståelse av at de først fikk betydning når de ble satt ut i praksis, sier Stoltenberg til NTB.

Mange framhever hans humør, formuleringsevne og guddommelige retoriske evner.

- Banebryter

- Einar Førde kombinerte stor tankekraft med en munter form. Han var en viktig banebryter i samfunnsutviklingen, sier tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch til NTB.

Førdes etterfølger som NRK-sjef, John G. Bernander, sier det er «mange nære venner og kolleger som bøyer hodet» når nyheten om Einar Førdes død kommer.

- Både i takknemlighet over det han gjorde for NRK, og i stolthet over å ha fått lov til å være med, sier kringkastingssjef John G. Bernander til NTB.

Han framhever hvordan Einar Førde styrte NRK i overgangen fra en monopolsituasjon til en konkurranseutsatt hverdag.

- Han styrte NRK i en nybrottstid. Dette gjorde han på en usedvanlig god måte, sier Bernander.

- Elsket

Et kjølig, intellektuelt og analyserende ytre skjulte ofte for en indre varme som gjorde Einar Førde til en elsket leder av Arbeiderpartiets stortingsgruppe på 1980-tallet, mener Reiulf Steen.

- Det virket som han holdt avstand, men i virkeligheten var han et varmt menneske. Han kom stortingsrepresentantene meget nær, og han ble en elsket leder av partiets stortingsgruppe, sier Steen.

- Einar tok sine standpunkter selv. Han tilhørte ingen spesiell gruppe i partiet, men arbeidet alltid innenfor de brede konsepter, sier Steen, som var formann i Arbeiderpartiet fra 1975 til 1981.

- Kjapp i hue

Einar Førde og Thorbjørn Berntsen ble innvalgt samtidig på Stortinget fra Oslo i 1969 - Førde med studentbakgrunn, Berntsen fra fagforbundet Jern og metall.

- Einar var en veldig begavet person. Han hadde et hue det gikk usedvanlig fort oppi, sier Berntsen til NTB.

De to ble sittende sammen på Stortinget i flere perioder, og kom tett på hverandre.

- Einar var en ener. Både jeg og Arbeiderpartiet kommer til å savne ham, sier Berntsen.

Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet opplevde Førde som intellektuelt utfordrende og som en skarp debattant, men også som en stor humorist og ironiker.

- Kontroversiell

- Han var i en del sammenhenger en kontroversiell person, men jeg tror vi har godt av å ha slike personer i vår midte, som gir oss noe å bryne oss på, og som bruker demokratiets muligheter til å ytre seg, sier Clemet.

Einar Førde var styreleder i NTB i vel tre år inntil han døde. NTB-sjef Thor Viksveen sier Førde har tatt svært viktige beslutninger for selskapets framtid.

- Einar Førde hadde en utrolig kombinasjon av strategisk tankekraft og operativ gjennomføringskraft, sier Viksveen. (NTB)