- Førde har satt tydelige spor etter seg

Venner, kolleger, partifeller og politiske motstandere beskriver avdøde Einar Førde som en «samfunnsbygger», «ruvende intellektuell», «humorist», «kontroversiell», med «et hue det gikk usedvanlig fort oppi».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, kringkastingssjef og statsråd Einar Førde ble bare 61 år gammel. Han døde søndag kveld på Ullevål universitetssykehus etter en nesten to år lang kamp mot kreftsykdommen.

Førde etterlater seg fem barn, blant dem tvillingdøtrene på sju og sønnen på tre år som han hadde sammen med kona Synnøve Nymo. Han hadde to voksne barn fra et tidligere ekteskap som sammen med kona, øvrig familie og venner satt rundt ham til det siste.

Ruvende intellektuell

Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg beskriver Førde som en samfunnsbygger.

- Han var en stor politiker og en ruvende intellektuell. Han har satt tydelige spor etter seg både i politikken og i presse og kringkasting. Han hadde en enestående evne til å kombinere visjon og virkelighet, til å beherske teorier og analyser med en forståelse av at de først fikk betydning når de ble satt ut i praksis, sier Stoltenberg til NTB.

Mange framhever hans humør, formuleringsevne og guddommelige retoriske evner.

- Banebryter

- Einar Førde kombinerte stor tankekraft med en munter form. Han var en viktig banebryter i samfunnsutviklingen, sier tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer