Førde tagget ned med hakekors

Natta etter massakren på Utøya ble Førde tagget ned med hakekors. Innbyggere og politi reagerer med sjokk og vantro.

- TRUSSEL: Svein Harald Engevik opplevde hakekorsene som en direkte trussel da han så dem lørdag morgen. Foto: Marie S. Osland / Firda
- TRUSSEL: Svein Harald Engevik opplevde hakekorsene som en direkte trussel da han så dem lørdag morgen. Foto: Marie S. Osland / Firda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Innbyggerne i Førde kommune i Sogn og Fjordane våknet som resten av Norge opp til sorg og fortvilelse lørdag etter massakren av AUF-ungdommene på Utøya.

Men for Førde-folket ble dagen ekstra spesiell, de våknet også opp til at bygda deres var nedtagget av hakekors. Det skriver avisa Firda i dag.

- Jeg opplevde det som en direkte trussel der og da. En trussel mot det samfunnet vi har. Det er tragisk å våkne opp neste morgen etter de grufulle hendingene og så bli møtt av hakekors, sier Svein Harald Engevik til Dagbladet.

Kan sympatisere med drapsmannen Engevik kjørte kona til jobb lørdag morgen og det går sterkt inn på ham at bygda hans ble tagget ned med det nazistiske symbolet den samme natta som hjelpemannskaper og politi telte lik og forsøkte å få oversikt over tragedien som rammet Norge.

Han satte umiddelbart taggingen i sammenheng med terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

Ingen av de omkomne på AUF-leiren på Utøya var fra Førde kommune, men det var ikke klart lørdag morgen.

- Takk og lov for det, men det var ingen som visste noe på det tidspunktet. Det som slår en er hven som kan stå bak slike ting. Det er vanskelig for meg å sette meg inn i det, sier Engevik.

- Man kan lure på om det er folk som sympatiserer med drapsmannen eller om det kan være pøbelstreker. Det treffer en midt i hjertet når man ser hakekors på sin egen parkeringsplass.

- Faenskap Knut Harald Hansen ved Førde og Naustdal lensmannskontor sier at de er åpne for at terrorangrepene kan være motivasjonen bak hakekors-taggingen.

- Det kan være motivasjonen for å gjøre den type faenskap, sier Hansen til Dagbladet.

Hansen forteller at de har stått på trappene til å gjøre pågripelser, men at de ennå ikke har gjort det. Han forteller videre at de har en aning om hvem som kan stå bak.

- Har det vært tagget hakekors i Førde tidligere?

- Nei, vi er plaget med tagging hvert år, men ikke den type symbolikk, sier Hansen.

- Tidspunktet ekstra ille Politiet reagerer spesielt på tidspunktet for skadeverket og symbolikken i hakekorsene.

- Det er veldig stygt gjort opp mot hendelsene i Oslo og på Utøya. Tidspunktet gjør det ekstra ille. Det skal ikke forekomme.

Politiet har god tro på at de skal finne ut hvem som står bak taggingen av hakekors på ni bygninger i Førde sentrum. I skarp kontrast samlet det seg 1500-2000 mennesker i sentrum mandag for å minnes ofrene for terrorhandlingene.

- Det er muligens den største ansamlingen av mennesker i Førde sentrum noensinne, sier Hansen.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Nils Gjerland (Sp), ordfører i Førde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer