Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fordel å være norsk i utlandet

- Vikinger, vidder og fjell. Mange utlendinger ser på Norge som et utrolig eksotisk land. I heavy metal-miljøer opplever vi at det er en fordel å være norsk. Dette sier Toten-gruppa Conception som har fått en stor fanskare i Tyskland og Japan. GLEMTE STJERNENE: Conception kommer fra Toten. Bandet er ukjent i Norge, men har solgt flere hundre tusen plater i utlandet. Fra venstre bassist Ingar Amlien, vokalist Roy S. Khan og trommeslager Arve Heimdal. Foto: TOM MARTINSEN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Conception er nærmest totalt ukjente her hjemme, men med platekontrakt i Tyskland har de skaffet seg en solid posisjon i internasjonale heavy-kretser. Totalt har de solgt 200000 plater i utlandet. Etter a-ha, Trine Rein, TNT og Secret Garden har de dermed stått for en av de mest vellykkede norske utenlandsforsøkene.

Fett med vikinger

I motsetning til norske artister som blir sett på som bønder i byen i London, blir Conception respektert i sine miljøer på Kontinentet. Det er ingen ulempe å være norsk heavy-rocker, snarere tvert imot.

- I Tyskland og Japan er det mange som synes det er spennende og fascinerende med nordmenn. De ser for seg vikinger med én gang, og synes det er fett, forklarer bandets bassist Ingar Amlien som aldri har fått negative tilbakemeldinger i det internasjonale musikkmiljøet fordi Conception stammer fra en "utkant" som Norge.

- Vi er aldri blitt latterliggjort av den grunn. Snarere tvert imot, bedyrer han.

Sine egne veier

Conception har gått sine helt egne veier for å oppnå suksess i utlandet. I desember 1991 ga de ut en selvfinansiert debut-cd, og på bakgrunn av denne ble de plukket opp av det tyske musikkonsernet Modern Music som gjennom en årrekke har spesialisert seg på heavy metal.

- Vi visste fra første stund at vi skulle ut i den store verden. I dag er det moro å vite at vi er blitt et av Norges mestselgende band i utlandet, erkjenner vokalist Roy S. Khan.

Nasjonens glemte utenlandsstjerner som har monumental, atmosfærisk og pompøs heavy på repertoaret, gir nå ut sitt album nummer fire - "Flow" - og bandets forventninger er store. 26. mai begynner de en turné i Milano. Denne vil gå helt fram til Japan-konserter i august.

- Japanske fans er kommet helt til Tyskland for å se oss. Og da følger de oss gjerne en hel turné, forteller Khan. Det er heller ikke spesielt ille å være turnerende tungrock-totning i Japan...

- I Osaka følte vi oss som Beatles. Vi sto på balkongen og vinka til fansen som hylte og skrek. Utenfor hotellet var smådamene helt ville etter å få autografer. Det er klart slikt setter en spiss på karrieren, understreker Amlien, som synes det er litt "kjett" at suksess i Japan har lavere prestisje enn suksess i England og USA.

Bandets gitarist og låtskriver Tore Østby har i over en måned nå reist rundt i Europa for å promotere Conceptions siste plate. Bare i Tyskland har han gjort 77 intervjuer.