Fordeler til UDI-informanter

- Utlendinger i Norge som er informanter for UDI får fordeler i behandlingen av «egne» saker, slik som familiegjenforening. UDI opptrer som en stat i staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier en sentral person i det pakistanske miljøet til Dagbladet. Han har i flere år selv jobbet tett opp mot Utlendingsdirektoratet.

- Det er en kjent sak at de utlendingene som samarbeider med myndighetene oppnår fordeler. Jeg kjenner til en rekke saker der pakistanere som bistår UDI med informasjon har fått godkjent søknader om familiegjenforening på rekordtid. Andre må vanligvis vente flere år før de får en endelig avklaring, sier Dagbladets kilde.

Han ønsker ikke å stå åpent fram av frykt for reaksjoner.

To koner

Kilden hevder at UDI bevisst overser ulovligheter knyttet til informantene.

- En av informantene jeg kjenner til har to koner. Det er aldri satt spørsmålstegn ved dette av norske myndigheter. Han har også sørget for å få visum til seks personer som ikke er tilknyttet hans egen slekt. En annen informant har ordnet visum til 46 personer. Dette er gjenytelser fra UDI for de tjenestene disse leverer.

Ansatte leieboeren

Den uformelle saksbehandlingen kan illustreres med en sak der en korrupsjonsmistenkt tolk fikk jobb i UDI. UDI-saksbehandleren som ga ham de varmeste anbefalingene i forkant av ansettelsen unnlot å gjøre rede for at tolken faktisk var leieboer hos ham. De to hadde tidligere jobbet sammen i Islamabad.

- Dette er et soleklart eksempel på inhabilitet. Det er ufattelig at saksbehandleren ikke hadde innsikt nok til å skjønne sin egen rolle. Det er også utrolig at hans overordnede ikke fjernet ham fra saken, sier Arild Humlen i advokatforeningen.