Førdes testamente

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
«Jeg tror på konflikter. Og det gjør jeg fordi jeg vet at alternativet til konflikter er møll.»

Dette er årgangstale fra Einar Førde. Den avtroppende kringkastingssjef elsker å framstå som en tøffing. Dessuten liker han å erte mediene ved å si at skapene i NRK inneholder skjeletter ingen har funnet. Sannsynligvis er det her snakk om Jahn Teigens skjelettdrakt fra Grand Prix, vel forvart i et skap i kostymeavdelingen.

Nå når status skal gjøres opp for hans 12-årige periode som sjef for NRK, er det ingen grunn til å være med på hans egen bygging av ettermæle. For det er en rekke konflikter Einar Førde har skygget unna. Det er store endringer han burde ha tatt fatt i langt tidligere, og hans rolle som sjefredaktør har vært for utydelig. Når han selv sier at NRK i hans tid har vært gjennom en gigantisk rasjonalisering, er det grunn til å spørre hvor den har foregått.Nå er det ikke sikkert noen andre hadde klart det bedre. Å være NRK-sjef i den perioden statskringkasteren mistet sitt monopol, har nok ikke vært noen spøk.

Strategien har vært å være størst og dermed kunne forsvare lisensen. Det er et kontroversielt valg, fordi det innebærer en profil nær opp til de reklamefinansierte kanalene. I dette valget ligger NRKs vanskeligste utfordring, for hvem vil betale lisens til en kanal som er til forveksling lik reklamekanalene? På den annen side, hvem vil betale lisens til en kanal som er så smal og kulturorientert i sitt tilbud at bare en liten gruppe ser og lytter?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer