«Fordi Umin-Felix kjenner hverandre privat gjør dette ekstra følsomt»

Allerede i 2010 diskuterte UD den problematiske koblingen mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og milliærdervennen Felix Tschudi.

OMGANGSVENNER: Så tidlig som 2010 ble det private kjennskapet mellom rederen Felix Tschudi og utenriksministern Jonas Gahr Støre (ap) diskutert internt i UD. Likevel vurderte ikke Støre sin habilitet før UD i 2011 betalte 1,5 million kroner til stiftelsen. foto: Sør-Varanger Avis
OMGANGSVENNER: Så tidlig som 2010 ble det private kjennskapet mellom rederen Felix Tschudi og utenriksministern Jonas Gahr Støre (ap) diskutert internt i UD. Likevel vurderte ikke Støre sin habilitet før UD i 2011 betalte 1,5 million kroner til stiftelsen. foto: Sør-Varanger AvisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet ble allerede i 2010 varslet om at Senter for nordområdelogistikk ble oppfattet som «nært opptil Felix Tschudi og hans enorme samfunnsengasjement». Advarselen kom fra senterets daglige leder.

Ville legge ned
E-poster og dokumenter Dagbladet har fått innsyn i, viser at stiftelsen initiert av Støres milliardærvenn, skipsrederen Felix Tschudi, høsten 2010 slet med å finne allierte.

I en e-post til seniorrådgiver Line Kristin Aune i UD skriver senterets daværende daglige leder, Kristin Omholt-Jensen, at hun derfor ønsker å omorganisere stiftelsen. Hun vil nå satse på prosjekter «forankret i uttrykte og reelle behov rundt den samfunnsengasjerte Felix Tschudi og TSC (Tschudi Shipping Company, journ.anm.), og fokusere på tema som har relevans for han».

Stiftelsens daglige leder understreker imidlertid at forslaget krever at man avvikler styret, og sier «høyt og tydelig» at Senter for nordområdelogistikk er en forskningsarm av Tschudi Shipping Company, «så trenger ingen betvile det».

Svaret fra UD kommer dagen etter:

- UD kan ikke assosieres for tett med et enkeltselskap (TSC). Det gjelder generelt, men også fordi Umin-Felix kjenner hverandre privat gjør dette ekstra følsomt. Derfor er jeg skeptisk til å legge ned Senter for nordområdelogistikk, skriver seniorrådgiveren i en e-post.

«Umin» er intern slang i utenriksdepartementet for utenriksministeren, «Felix» er Støres omgangsvenn Felix Tschudi, og «TSC» er hans selskap Tschudi Shipping Company AS.

—Oppfattes nært Tschudi
Aune mener vider at spesielt Rederiforbundet nå bør komme «på banen», og også Det Norske Veritas, «som jo er veldig positive, men virker litt usikre», dersom prosjektet skal videreføres.

Den daglige lederen lar seg overbevise. Både styret og stiftelsen får bestå. «Veldig enig i alt egentlig», svarer hun samme dag. Omholt-Jensen slutter seg til UDs anbefalinger, og går for en omorganisering til en næringsstiftelse og et aktivitetssenter.

- Men det legges ikke skjul på at det står nært opptil Felix og hans enorme samfunnsengasjement. Slik oppfattes det nok i dag også, skriver hun.

I desember 2010 ble stiftelsen omregistrert som avtalt, fortsatt med Felix Tschudi som styreleder.

Og selv om Utenriksdepartementet altså ble varslet om at senteret oppfattes som «nært opptil Felix Tschudi», hindret det dem ikke i å godkjenne at den siste 1,5 millionen av de totalt seks UD-millionene de hadde gitt i støtte, ble utbetalt direkte til stiftelsen i april 2011.

Dette ble klarert helt uten at Støre på noe tidspunkt fant det for godt å sjekke sin habilitet overfor vennen Felix Tschudi.

Tschudi-initiativ
Det var tirsdag i forrige uke at Dagbladet avslørte at UD i november 2008 ga seks millioner kroner i støtte til etableringen av Senter for nordområdelogistikk. Av søknaden, og i en rekke andre dokumenter Dagbladet har fått tilgang til, går det klart fram at Støres venn, Felix Tschudi, er initiativtakeren bak prosjektet.

Vil ikke svare
Dagbladet forsøkte å få utenriksministeren i tale tirsdag. Avisa sendte Utenriksdepartementet sitater fra og dokumentene som er grunnlag for saken, men Støre avsto fra å svare på direkte spørsmål. 

- Utenriksdepartementet kan ikke gi utfyllende kommentarer til løsrevne sitater fra en stor mengde dokumenter og korrespondanse, skriver  kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i UD i en epost til Dagbladet.

- UDs overordnede mål og ansvar etter tilsagnet om støtte til Senter for nordområdelogistikk var gitt til Norges Rederiforbund,  har vært å påse at aktiviteter og gjennomføring har skjedd i tråd med forutsetningene i tildelingen. At det i et slik nybrottsarbeid har vært mye kontakt om organisering er ikke overraskende, og at det har vært stilt ulike spørsmål underveis kan ikke tas ut av sin sammenheng. For øvrig viser vi til at utenriksministeren vil gi en utfyllende redegjørelse om denne saken til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité senere i vår, skriver hun.

- Det er helt korrekt at embetsverket i UD har vært klar over utenriksministerens  bekjentskap med Felix Tschudi. Denne kunnskapen har ikke tjent til å dekke over noe som helst. Når saksbehandlere vektla deltakelse og engasjement fra flere aktører handlet det om å engasjere bredere og å nå videre, i tråd med forutsetningene for tildelingen. UDs utgangspunkt var søknaden fra Norges Rederiforbund, legger hun til. 

- UD var åpen for at organiseringen av prosjektet ble justert underveis og ga tilbakemeldinger på dette. Det viser årvåkenhet at UDs medarbeidere har vært oppmerksomme på at utenriksministerens kjennskap til Tschudi måtte tas med i vurderingen da man diskuterte hvordan prosjektet ble utviklet, skriver Imerslund.

Les mer i dagens papirutgave av Dagbladet.

 

   

 


[i]