Fordobler styrken i Irak

USA sender ytterligere 130.000 soldater til Irak, de første 12.000 er allerede på vei. En beleiring av Bagdad er bare dager unna, tror irakiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush lovte i går at de vil krige så lenge som skal til for å vinne. Pentagon følger nå opp og sender 130.000 amerikanske soldater til Irak, det betyr at USA fordobler sin styrke i landet.

I løpet av et par dager regner man med at rundt 30.000 soldater fra 4. infanteridivisjon og andre uidentifiserte enheter vil være framme, melder CNN. Ytterligere 100.000 soldater skal sendes til krigen i løpet av april. Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet innebærer troppeutvidelsen ingen endring i krigsstrategi.

Venter beleiring

De amerikansk-britiske styrkene kan komme til å beleire Bagdad i løpet av 10 dager, tror irakiske myndigheter. Men den irakiske kommunikasjonsministere advarer koalisjonsstyrkene mot å gå inn i byen. De vil bli måtte kjempe gate for gate dersom de forsøker å ta Bagdad, advarer ministeren ifølge BBC.

Ikke siden krigen startet har bombingen av Bagdad vært så kraftig som i natt. Kommunikasjons- og kommandosentre skal være truffet. Det gamle palasset ved Tigris skal også ha vært gjenstand for bombing.

Harde kamper

Sør for Bagdad fortsetter de harde kampene. USA og Storbritannia har ingen planer om å trappe ned før Saddam Hussein er fjernet fra makta.

Det har kommet til nye trefninger mellom de allierte styrkene og de såkalte Fedayeen-soldatene ved byen Samawah, ved en viktig bro på vei til Bagdad. Det har også vært harde kamper ved Nasiriya, hvor amerikanerne trappet opp bombingen i et forsøk på å dempe motstanden. Det rapporteres at flere hundre irakere skal ha rømt hjemmene sine i Nasiriya og Basra.

Nattens viktigste begivenheter

* Amerikanske bombefly gjennomførte natt til fredag ett av de mest omfattende bombeangrepene mot Bagdad siden Irak-krigen begynte for vel en uke siden.

* Samtidig med bombingen av Bagdad begynte amerikanerne å frakte inn tungt militært utstyr til en flypass nær Bashur i Nord-Irak, som ble inntatt natt til torsdag.

* USAs forsvarsdepartement Pentagon opplyste at ytterligere 120.000 soldater skal overføres til Irak i løpet av de nærmeste månedene.

* FNs sikkerhetsråd nærmet seg ifølge diplomater enighet om en forlengelse av det irakiske olje-for-mat-programmet.

* Amerikanske etterforskere fortalte at de har funnet enorme summer som Iraks diktator Saddam Hussein og hans folk har gjemt unna på bankkonti i utlandet.

SENTRALE MÅL: De allierte styrkene skal ha slått ut kommunikasjons- og kommandosentra.
BELEIRING: Den irakiske informasjonsministeren Muhammed Saeed al-Sahhaf tror de allierte styrkene vil omringe Bagdad i løpet av en drøy uke.