Fordommene mot Bygde-Norge florerer

Byungdom vil ikke flytte til bygda. På bondelandet bor det bare harryer, rånere og bønder - uten caffè latte og Internett, mener de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

-  Skal vi opprettholde Bygde-Norge er vi avhengige av at byungdom flytter ut, men osloungdom tror bygdelivet og bygdefolk er gammeldagse og umoderne. Selv knytter de identiteten sin veldig opp mot bylivet: de er der det skjer, det de vil være en del av, sier samfunnsgeograf Siri Bjaarstad. I sin hovedfagsoppgave ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, har hun undersøkt hvilke myter og forestillinger osloungdom har om bygda. Hun har intervjuet og samlet inn skriftlig materiale fra tre videregående klasser i Oslo.

«Umoderne, harry, rånete, hjemmebrent, kjedelig, bil og låvefest», var glosene ungdommene brukte når de i stils form svarte på hvordan de mente hverdagslivet på bygda arter seg.

-  Holdningene var mer ekstreme enn jeg hadde ventet meg, men som bygdejente synes jeg jo det er mye humor i dette også. De tror bygdeungdom drikker fordi de ikke har noe å gjøre. Ellers kjører de bil og drar på låvefest og lever et kjedelig liv, ifølge osloungdommene. Noen av dem er av den overbevisning at de ikke har samme tilgang på teknologi på bygda som i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer