- Fordømmer angrepet mot FN på det sterkeste

Raymond Johansen mener liv kan gå tapt når nødhjelpsforsyningene stoppes.

I BRANN: FN-arbeidere og palestinske brannfolk arbeider med å slukke brannen i UNRWA-hovedkvarteret, og redde sekker med mat som ble oppbevart i en lagerbygning. Foto: HATEM MOUSSA/AP/SCANPIX
I BRANN: FN-arbeidere og palestinske brannfolk arbeider med å slukke brannen i UNRWA-hovedkvarteret, og redde sekker med mat som ble oppbevart i en lagerbygning. Foto: HATEM MOUSSA/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Granatene som traff et FN-kontor i dag, har satt deler av lagrene til UNRWA, FNs organisasjon for palestinske flyktninger, i brann. Brannen skal være ute av kontroll, og tre personer ble skadet i angrepet.

I dag ble UNRWAs kontor truffet av granater  i de harde gatekampene som har rast i Gaza by.

- Vi fordømmer disse handlingene på det sterkeste. Vi vet at mange personer har søkt tilflukt i dette bygget, og at det er hovedlager for nødhjelpsutstyr. Under folkeretten har Israel et forpliktelse til å beskytte FN-bygninger. Dette viser hvor nødvendig det er å få på plass en våpenhvile nå, sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Stanset nødhjelp
Ifølge UNRWA-talsman Chris Gunness brenner det fremdeles i et av byggene der det oppbevares flere hundre tusen tonn mat som skulle deles ut som nødhjelp på Gazastripen i dag, melder Sky News.

- Vi har bestemt oss for å stanse alle våre operasjoner, sier en annen UNRWA-talsmann, Adnan Abu Hasna, til AFP.

Organsisasjonens lastebiler ikke har kunnet forlate området rundt hovedkvarteret i dag, sier UNRWA-talsmannen Johan Eriksson til det svenske nyhetsbyrået TT.

- All mat, alle madrasser, all ris oppbevares der. Alt gods som vi hadde tenkt å levere ut i dag, står nå i flammer, sier han ifølge Expressen.

Også flere flyktninger oppholdt seg i bygningen. UNRWA anslår at 700 personer har søkt tilflukt der. Tre FN-ansatte skal ha blitt såret i angrepet

- Ytterst alvorlig
En talsmann for den israelske hæren sier til Jerusalem Post at israelske styrker slo tilbake etter at det ble åpnet ild fra området rundt UNRWA-bygningen, og at en videre etterforskning at hendelsen skal gjennomføres.

Raymond Johansen mener dette angrepet illustrerer at Israels påstander om at få sivile rammes på grunn av presise våpen, er feil. Han synes det er ytterst alvorlig at nødhjelpen nå er stanset.

- Dette kan føre til at nødhjelp som livsnødvendig medisin ikke når fram, og at liv går tapt, sier Johansen.

To bygninger inne i UNRWA-hovedkvarteret skal ifølge Eriksson ha vært i brann, et verksted og en lagerbygning.

- Dette er en tapt dag for oss, og det er tvilsom om vi kommer i gang igjen i morgen, sier UNRWA-talsmannen.

UNRWA hevder at hovedkvarteret er truffet av prosjektiler som inneholder hvit fosfor. Fosfor brenner med svært høy temperatur, og fører ofte til store branner. Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC bekreftet for noen dager siden at Israel har tatt i bruk hvitt fosfor i sin offensiv i Gaza.

Traff sykehus
Israelske styrker har i dag tatt seg langt inn i Gaza by, der de i formiddag avfyrte artillerigranater mot høyblokker. Også Al-Quds-sykehuset i Gaza by ble i dag truffet av granater. Det er ikke kjent om noen har blitt såret eller drept som følge av angrepet, ifølge NTB.

Et stort forsyningslager med nødhjelp og medisinsk utstyr for palestinsk Røde Halvmåne og en administrasjonsbygning få meter unna sykehuset sto også i full brann.

Ifølge Eriksson i UNRWA ba organisasjonen Røde Kors om hjelp til å slokke ilden hos seg, men brannbilene var opptatte ved Al-Quds-sykehuset. 

Også nødhjelpsorganisasjonen CARE utsetter all distribusjon av mat og medisinsk utstyr etter at bomber falt like i nærheten av utstyrslageret.
 
- Det er første dag CARE har vært nødt til å avlyse alle nødhjelpsutdelingene. Dette er en tragisk situasjon fordi forsyningene våre var klare til å sendes ut og det er desperat behov for dem, sier Martha Myers, CAREs landdirektør på Vestbredden og i Gaza, i en pressemelding.

En annen bygning i Gaza by, som blant annet huser kontorene til nyhetsbyrået Reuters samt flere arabiske TV-stasjoner, er også truffet av israelske raketter i dag, melder Reuters-journalister.

- Kaotisk
De norske legene som er utsendt fra Norwac til Shifa-sykehuset i Gaza by melder i dag om kaotiske tilstander.

- Når de hører at andre sykehus og FN-hovedkvarteret er truffet - at ikke en gang disse er skjermet for kamphandlingene - blir de naturlig nok skremte. Men det er for farlig å bevege seg ut. Derfor vurderer de foreløpig at det tryggeste er å bli på sykehuset, sier  Merete Taksdal fra Norwacs kontorer i Egypt.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte i dag at han er forferdet over angrepet mot UNRWA-kontorene. Israels forsvarsminister Ehud Barak skal ha bedt Ban om unnskyldning for angrepet, melder NTB.

— Forsvarsministeren sa til meg at angrepet var en alvorlig feiltakelse, og han tok det svært alvorlig, sier Ban, som torsdag hadde møter med den israelske regjeringen i Tel Aviv.

VANSKELIG Å KOMME UT: Samtidig som lagrene står i brann, er det svært vanskelig for UNRWAs lastebiler å bevege seg i Gaza by. Foto: SCANPIX
VANSKELIG Å KOMME UT: Samtidig som lagrene står i brann, er det svært vanskelig for UNRWAs lastebiler å bevege seg i Gaza by. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer