Fordømmer bombeangrep i «norsk» område

Minst 12 mistet livet da selvmordsbomber slo til i Meyaneh i Afghanistan.

 - ALVORLIG : Forsvarsminister Espen Barth Eide fordømmer angrepet der minst 12 ble drept av en selvmordsbomber. Angrepet skjedde i Faryab-provisen der de fleste utenlandske soldater er norske.  Foto: Christian Roth Christensen
- ALVORLIG : Forsvarsminister Espen Barth Eide fordømmer angrepet der minst 12 ble drept av en selvmordsbomber. Angrepet skjedde i Faryab-provisen der de fleste utenlandske soldater er norske. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet er ett av de største som har vært i Faryab-provinsen, ifølge forsvarsministeren.

- Jeg fordømmer bombeangrepet i Maimana som var rettet mot både sivile, afghanske myndigheter og ISAF. Det er en alvorlig hendelse i et område der Norge har hovedansvaret for å assistere de afghanske myndighetene i å bedre sikkerheten, skriver Eide i en e-post til NTB.

Angrepet var rettet mot utenlandske militærstyrker, men ifølge Forsvaret var ingen norske soldater involvert i hendelsen.

Ved en park Selvmordsbomberen gikk til angrep nær en park i byen Maimana, som er hovedstaden i Faryab-provinsen. Minst tre av de drepte skal være amerikanske soldater, som hadde gått ut for å ta bilder i parken.

Blant ofrene var også minst fire sivile afghanere og flere afghanske politifolk, men opplysningene om antall drepte varierte noe i timene etter angrepet. Over 20 personer ble såret, ifølge afghansk politi.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet. Hittil i 2012 er over 100 NATO-soldater drept i Afghanistan.

- Fortsetter innsats De fleste norske soldatene i Afghanistan er utplassert i Maimana.

- Mine kondolanser går til både de familiene som har mistet sine nærmeste, og til våre samarbeidspartnere, som har tatt tunge tap i dag. Angrepet er et av de største i Faryab-provinsen til nå, sier Eide (Ap).

Norge bidrar med i overkant av 400 soldater til NATOs ISAF-styrke i Afghanistan. Flesteparten av de utenlandske soldatene i Faryab-provinsen er norske.

- Vi fortsetter vår innsats i Afghanistan og tar selvfølgelig de nødvendige sikkerhetstiltak gitt den rådende situasjonen, opplyser forsvarsministeren.

Ut i 2014 Kommunikasjonssjef og oberstløytnant John Espen Lien bekrefter overfor NTB at ingen norske soldater var involvert eller i nærheten av eksplosjonen.

- Det er mange drepte og sårede. Tallet jeg har foreløpig, er at minst tolv personer ble drept, men dette er ikke et endelig tall, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Konflikten i Afghanistan har rast siden Taliban-styret ble fjernet fra makten høsten 2001. I dag har NATO 130.000 soldater i landet for å bistå president Hamid Karzai i kampen mot Taliban og andre væpnede grupper. De fleste utenlandske soldatene skal trekkes ut av landet innen utgangen av 2014.

(NTB)