UPOPULÆR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un fortsetter å hisse på seg verdenssamfunnet. Senest 6. januar gjennomførte landet en atomprøvespregning, som de selv hevdet var en hyfrogenbombe. Foto: EPA/NTB Scanpix
UPOPULÆR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un fortsetter å hisse på seg verdenssamfunnet. Senest 6. januar gjennomførte landet en atomprøvespregning, som de selv hevdet var en hyfrogenbombe. Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer

Fordømmer Kims rakettoppskyting

- Truer verdensfreden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdensledere og sikkerhetseksperter fordømmer Nord-Koreas oppskytning av en langdistanserakett natt til søndag. 

Nord-Korea varslet i forkant FN om at de planla å skyte opp en satellitt som skal overvåke jorda, men flere lands sikkerhetsmyndigheter har spekulert i at det hele er en fordekt test av langdistanseraketter som kan nå så langt som til USA. 

- Uakseptabelt Meldingen om søndagens oppskyting kom like etter klokka 9 lokal tid. Japans statsminister Shinzo Abe var raskt ute med å fordømme oppskytingen som «fullstendig uakseptabel», melder AFP.

- Vi kan absolutt ikke tillate dette. Vi vil handle og sørge for full sikkerhet for vårt folk, sier Abe. 

Japan og Sør-Korea har de siste dagene advart Nord-Korea, som de mener vil måtte betale en høy pris for en eventuell oppskyting. USA, Japan og Sør-Korea har nå bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd, som trolig vil bli gjennomført søndag.

I en tale til befolkningen, gjorde Sør-Koreas president Park Geun-hye det klart at nabolandets handlinger ville få konsekvenser.

BER OM HASTEMØTE: Sørkoreansk TV viste søndag morgen (lokal tid) arkivbilder av en nordkoreansk rakett. Sør-Korea er blant landene som umiddelbart var ute med å fordømme oppskytingen. USA, Japan og Sør-Korea har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon)
BER OM HASTEMØTE: Sørkoreansk TV viste søndag morgen (lokal tid) arkivbilder av en nordkoreansk rakett. Sør-Korea er blant landene som umiddelbart var ute med å fordømme oppskytingen. USA, Japan og Sør-Korea har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon) Vis mer

- Dette truer verdensfreden, sa hun.

Presidenten la til at myndighetene ikke kunne vite når Nord-Korea kommer med en ny provoserende handling.

- Så regjeringen er nødt til å komme opp med en plan for å beskytte sikkerheten til våre innbyggere, fortsatte hun.

- Provoserende FN har vedtatt flere resolusjoner som forbyr Nord-Korea å utvikle avansert raketteknologi. 

- Det er dypt nedslående at Nord-Korea har gjennomført en test med ballistisk raketteknologi i strid med resolusjoner fra sikkerhetsrådet, til tross for en samlet oppfordring fra verdenssamfunnet om å la være, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver mener nattens oppskyting er et klart brudd på flere av disse.

- Det representerer nok en destabiliserende og provoserende handling, og er et åpenbart brudd på flere FN-resulusjoner, sier hun ifølge New York Times

FORDØMMER OPPSKYTING: Japans statsminister Shinzo Abe møtte pressen etter nattens rakettoppskyting. Den japanske kringkasteren NHK melder at raketten beveget seg inn i japansk luftrom, uten at landet skøyt den ned. Foto: Reuters / Kyodo / NTB Scanpix
FORDØMMER OPPSKYTING: Japans statsminister Shinzo Abe møtte pressen etter nattens rakettoppskyting. Den japanske kringkasteren NHK melder at raketten beveget seg inn i japansk luftrom, uten at landet skøyt den ned. Foto: Reuters / Kyodo / NTB Scanpix Vis mer

Hun mener diktaturstatens «skjødesløse handling må få alvorlige konsekvenser». Hun sier Nord-Koreas atomprogram og rakettprogram truer amerikansk sikkerhet og interesser og at landet vil ta «alle nødvendige skritt» for å forsvare seg, melder NTB.

- Ble ikke skutt ned Japan har også tidligere advart at landet vil skyte ned enhver rakett som kan true japanske territorier. 

Søndag morgen sto landets PAC-3-system (Patriot Advanced Capability-3) ved Ishigaki i Okinawa, klart til å avskjære en potensiellt truende rakett.

Den japanske kringkasteren NHK sier det ikke ble gjort forsøk på å skyte ned raketten. Taiwan opplyser at den nordkoreanske raketten ikke påvirker landets sikkerhet, skriver NTB.

Amerikanske myndigheter sporet raketten, som sørkoreanske forsvarskilder hevder krasjet i havet utenfor øya Jeju.

Betydelig militært framskritt Så sent som 6. januar gjennomførte Nord-Korea en atomprøvesprengning, som ble møtt med voldsom fordømmelse over hele verden. Landet hevdet selv at det var en hydrogenbombe som ble brukt i prøvespregningen.

Det er allerede kjent at Nord-Korea har et arsenal av atombomber basert på anriket uran. Har de nå klart å produsere en hydrogenbombe, i tillegg til fungerende langdistanseraketter, vil det være et betydelig framskritt for landets militære ambisjoner, og vil vekke tilsvarende bekymring hos særlig Sør-Korea, Japan og USA.