Fordømmer kuppet i Mali

Verdensbanken og utenlandsk bistand stopper overføringer.

 TØMMER PRESIDENTPALASSET:  Opprørssoldater tømmer presidentpalasset i hovedstaden Bamako for verdier. Ifølge nyhetsbyrået AP var det berusede soldater som forsynte seg av verdier.  FOTO: Harouna Traore, AP/SCANPIX.
TØMMER PRESIDENTPALASSET: Opprørssoldater tømmer presidentpalasset i hovedstaden Bamako for verdier. Ifølge nyhetsbyrået AP var det berusede soldater som forsynte seg av verdier. FOTO: Harouna Traore, AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd fordømmer kuppforsøket i Mali og ber om at den demokratisk valgte regjeringen gjeninnsettes.

Opprørsoldatene må sørge for å ivareta sikkerheten til president Amadou Toumani Toure og vende tilbake til militærleirene sine, heter det i en uttalelse fra Sikkerhetsrådet torsdag.

Medlemmene av rådet ber også om at alle maliske tjenestemenn som er blitt fengslet, må settes fri.

En gruppe soldater tok kontroll over presidentpalasset i Malis hovedstad Bamako natt til torsdag. De erklærte at president Toure var avsatt og innførte portforbud over hele landet.

Strid om opprør Bakgrunnen for kuppforsøket er misnøye blant soldatene med regjeringens innsats for å bekjempe opprørere fra tuareg-folket i den nordlige delen av landet.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer kuppforsøket i Mali.

Han ber de opprørske soldatene avstå fra handlinger som kan true stabiliteten i landet og utløse mer vold.

Kutter støtte Flere utenlandske bistandsgivere har kuttet støtten til Mali i protest, og torsdag erklærte Verdensbanken at den stanser all bistand med unntak av nødhjelp.

Det samme gjør Den afrikanske utviklingsbanken, og begge finansinstitusjonene fordømmer kuppforsøket. Også Den afrikanske union (AU) fordømmer soldatenes forsøk på å overta makten i Mali.

Det vestafrikanske landet er truet av tørke og sult i tillegg til tuareg-opprøret i nord og kuppforsøket i hovedstaden.

At deler av den økonomiske bistanden nå stanser opp, har ført til ny bekymring for de mange menneskene i landet som risikerer matmangel.

(NTB-AFP).


 MØTTE OPP PÅ TV:  Denne gruppen opprørssolsdater møtte i går opp i lokalene til tv-stasjonen ORMT og erklærte i direktesending at at de hadde avsatt presidenten. FOTO: ORMT/REUTERS/SCANPIX.
MØTTE OPP PÅ TV: Denne gruppen opprørssolsdater møtte i går opp i lokalene til tv-stasjonen ORMT og erklærte i direktesending at at de hadde avsatt presidenten. FOTO: ORMT/REUTERS/SCANPIX. Vis mer