Fordømmer likvidasjonene

USA, England og Norge er blant landene som beklager den israelske aksonen som tok to barneliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske utenriksdepartementet kaller likvidasjonene «provoserende» og en klar opptrapping av konflikten.

- Den israelske aksjonen i dag var overdreven. Vi har opplevd en ny og farlig opptrapping av volden, sier talsmannen Charles Hunter.

Barn drept

At to palestinske brødre ble drept under det israelske rakettangrepet mot huset i Nablus der Hamas-aktivistene befant seg, bidrar til å styrke kritikken.

- Vi tar sterkt avstand fra drapene på sivile. Dette angrepet er svært provoserende, og gjør forsøkene på å gjenopprette roen mye vanskeligere, sier Hunter. - Vi er fortsatt sterke motstandere av Israels målrettede angrep, som denne gangen også kostet to uskyldige sivile livet. Begge sider bør innse at det langs veien med opptrapping og gjengjeldelser venter en katastrofe, sier Hunter.

Kan ikke godtas

Israelske myndigheter bekreftet tirsdag at de sto bak angrepet i Nablus, og hevdet det var snakk om en gjengjeldelsesaksjon. Heller ikke hos britene møter dette argumentet noen forståelse. - Storbritannia kan ikke godta Israels målrettede likvidasjoner av militante palestinere. Vi og våre EU-kolleger har gjentatte ganger gjort det klart at det er galt og ulovlig i henhold til internasjonal lov å gjennomføre slike likvidasjoner, sier Ben Bradshaw i det britiske utenriksdepartementet.

Jagland fordømmer

Også utenriksminister Thorbjørn Jagland fordømte tirsdag likvidasjonen av de seks Hamas-aktivistene, som også kostet to barn livet.

- Vi har gjentatte ganger gjort det klart overfor israelske myndigheter at vi tar sterkt avstand fra disse likvidasjonene, sa Jagland til NRK tirsdag kveld.

- Ikke fordi vi har noen sympati for terroristene, de er et alvorlig hinder for fred. Men fordi det ikke er i samsvar med rettsstatlige prinsipper, fordi det går ut over uskyldige mennesker, og fordi det bare bidrar til å gjøre konflikten enda verre, dag for dag, sa Jagland.

Utenriksministeren avviser at tirsdagens opptrapping fra israelsk side viser at fredsarbeidet har slått feil.

- Dette tyder ikke på at fredsarbeidet er mislykket. Det er ingen grunn til å gi opp. Når vi ser at dette trappes opp hver eneste time, så må vi som har holdt på med det fortsette, sa Jagland.

(NTB)