Fordømmer løslatelsen av HIV-smitterne

Foreldrene til de smittede barna er forferdet over at de seks ble løslatt i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Familiene til barna som ble smittet av HIV-viruset ved et sykehus i Libya, er forferdet over at helsearbeiderne nå er løslatt.

De fem bulgarske sykepleierne og en palestinsk lege med bulgarsk statsborgerskap ble fløyet tilbake til hjemlandet i går.

- Vi fordømmer løslatelsen og er dypt skuffet over at den bulgarske presidenten er så urimelig og viser så lite respekt, skriver den libyske foreningen for de HIV-smittede barna i en pressemelding til AP.

Da de seks ankom Bulgaria i går, fikk de alle benådning av president Georgij Parvanov. Flyet som brakte dem fra Libya til Bulgaria var sendt av Frankrikes president, Nicolas Sarkozy.

Helsearbeiderne ble opprinnelig dømt til døden for å ha smittet 426 barn med hiv på et sykehus i Benghazi i Libya på 1990-tallet.

I forrige uke omgjorde en ankedomstol dommen til livsvarig fengsel, og Libyas utenriksminister Abdel-Rahman Shalqam åpnet for utlevering til Bulgaria.

Kunngjøringen til de libyske familiene oppfordret Intepol til å arrestere helsearbeiderne igjen i Bulgaria, «slik at de kan sone resten av straffene sine i fengsel».

Helsearbeiderne har lenge hevdet at de er uskyldige og de ble tvunget til å tilstå i libyske fengsler under tortur.

ENDELIG HJEMME: Lege Zdravko Georgiev ankommer Bulgaria sammen med Frankrikes førstedame Cecilia Sarkozy. Foto: VASSIL DONEV /EPA/SCANPIX
ENDELIG HJEMME: Lege Zdravko Georgiev ankommer Bulgaria sammen med Frankrikes førstedame Cecilia Sarkozy. Foto: VASSIL DONEV /EPA/SCANPIX Vis mer
LØSLATT: Familiene til de løslatte helsearbeiderne møtte dem på flyplassen i Sofia i går.
KLEM: Sykepleier Valentina Siropoulo klemmer en slektning for første gang på lenge.