Fordømmer massakren men NATO skyter ikke

BRUSSEL/PRISTINA (NTB/AP): NATO fordømte i går massakren i Racak i Kosovo. Men foreløpig er bruk av militær makt uaktuelt, selv om trusselen holdes varm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO satser nå først og fremst på å sikre og gjenopprette våpenhvilen mellom de serbiske styrkene og den kosovoalbanske geriljaen. I går ble NATOs faste råd av ambassadører orientert om situasjonen i den serbiske provinsen. Alliansens militære øverstkommanderende i Europa, general Wesley Clark, sto for orienteringen.

Møter Milosevic

Clark reiser sammen med lederen for NATOs militærkomité, tyskeren Klaus Neumann, til Beograd i dag for å ha samtaler med Jugoslavias president Slobodan Milosevic, melder nyhetsbyrået AFP.

Både USAs president Bill Clinton og lederen for de internasjonale OSSE-observatørene fra OSSE holder lederne i Beograd ansvarlig for massakren i Racak.

Bruk av militær makt fra NATOs side i Kosovo er ikke aktuelt. Nå starter en ny runde med samtaler, der NATO-lederne vil presse Milosevic til å overholde det han forpliktet seg til da våpenhvilen kom i stand i oktober i fjor.

Men de to NATO-generalene vil trolig minne Milosevic om at alliansen forut for våpenhvilen gjorde et vedtak om bruk av militær makt. Denne såkalte aktivi-seringsordren er stilt i bero, men kan «reaktiveres» dersom de 16 NATO-landene mener det er behov for det.

- Nonsens

Serbiske myndigheter kom i går med en rekke dramatiske utspill.

Først ble landsbyen, Racak, der massakren fant sted, angrepet på nytt. Deretter beskyldte Serbias president Milan Milutinovic lederen for OSSE-observatørene, William Walker, for å fabrikkere serier av løgner og beskytte terrorister. Visestatsminister Vojislav Seselj fulgte opp med beskylde USA og Storbritannia for å stå bak treningen av den kosovoalbanske geriljaen, UCK.

Både i Washington og i London ble disse uttalelsene karaktisert som «det reneste nonsens».

Seselj hevdet også at barna som ble drept og mishandlet i massakren ikke ble skutt av serbiske politistyrker. Det var geriljaen selv som hadde drept barna, hevdet han.