Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fordømmer massedrap på streikende arbeidere

Sørafrikansk politi skjøt og drepte minst 15. - Jeg er sjokkert og forferdet, sier president Jacob Zuma.

UTE AV KONTROLL: Sørafrikansk politi åpnet ild mot angripende arbeidere som i over ei uke har forskanset seg ved ei gruve nordøst i landet. Foto: SIPHIWE SIBEKO / REUTERS / NTB SCANPIX
UTE AV KONTROLL: Sørafrikansk politi åpnet ild mot angripende arbeidere som i over ei uke har forskanset seg ved ei gruve nordøst i landet. Foto: SIPHIWE SIBEKO / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er sjokkert og forferdet over denne meningsløse voldsbruken, sier Sør-Afrikas president Jacob Zuma i en erklæring etter at politiet i går åpnet ild mot streikende gruvearbeidere. Minst 15, muligens så mange som 25, ble drept, melder Moneyweb.co.za.

Zuma maner nå til besindighet fra fagforbundene og gruveindustrien, slik at situasjonen ikke forverres ytterligere. Han varsler også at episoden skal granskes.

Væpnede arbeidere Skytingen fant sted i ei platinagruve ved byen Marikana, nordøst i landet. Før gårsdagens skyting hadde allerede ti mennesker, inkludert to politifolk, mistet livet i arbeidstvisten, som startet 10. august.

Konflikten har utartet til både en kamp mellom arbeiderne og arbeidsgiveren, det mektige gruveselskapet Lonmin, og innbyrdes mellom de ulike fagforbundene.

Politioppbudet har vært stort ved gruva under hele konflikten, og gårsdagens skyting startet da ei gruppe arbeidere, bevæpnet med håndvåpen som kjepper og macheter, begynte å løpe mot tjenestemennene - som responderte ved å avfyre automatvåpen mot folkemengden.

Kritikk Presidenten var i utgangspunktet tilbakeholden med å fordømme hendelsen, hvilket i dag kritiseres sterkt. Alle Sør-Afrikas politiske partier har utstedt erklæringer der de tar sterk avstand fra tragedien.

Zwelinzima Vavi, leder for fagforbundssammenslutningen Cosatu, hevder massakren var «arrangert».

- Vi tror volden er planlagt; den har pågått siden januar. En mengde mennesker er blitt drept og systematisk forfulgt. Noen står bak dette, sa Vavi, uten å kunne peke ut nøyaktig hvem han mener er ansvarlig.

Zweli Mnisi, talsmann for politidepartementet, forsvarer politiets skyting.

 VÆPNET: Gruvearbeidere bevæpnet med kjepper og macheter, umiddelbart før den fatale skytingen. Foto: SIPHIWE SIBEKO / REUTERS / NTB SCANPIX
VÆPNET: Gruvearbeidere bevæpnet med kjepper og macheter, umiddelbart før den fatale skytingen. Foto: SIPHIWE SIBEKO / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

- Hva skal politiet gjøre i situasjoner der folkene de står overfor, er bevæpnede og kriminelle? sier han til nyhetsbyrået Sapa.

- Vi hadde en situasjon der folk var bevæpnet til tennene, og angrep og tok livet av andre - til og med politifolk. Til opplysning var et av våpnene som ble brukt, tatt fra en av våre døde politifolk, sier Mnisi.

- En samfunnssak Gruveselskapet Lonmin sier de ikke lenger ser på saken som en arbeidstvist, men som en samfunnssak som er politiets ansvar.

- Vi behandler utviklingen med det ytterste alvor, sier selskapets styreformann Richard Phillimore i en erklæring.

Lonmin-toppen tar avstand fra tapet av menneskeliv.

I ZIMBABWE: President Jacob Zuma er for tida i Zimbabwe, der han har rollen som mekler mellom partene i landets skjøre koalisjonsregjering. Foto: ZWANGIRAYI MUKWAZHI / AP / NTB SCANPIX
I ZIMBABWE: President Jacob Zuma er for tida i Zimbabwe, der han har rollen som mekler mellom partene i landets skjøre koalisjonsregjering. Foto: ZWANGIRAYI MUKWAZHI / AP / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media