Fordømmer Mugabe

JOHANNESBURG (Dagbladet): Mens Robert Mugabe strutter av seiersfølelse, fordømmer de norske observatørene i Zimbabwe presidentvalget i harde ordelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Observatørene legger skylda på president Mugabes ZANU-PF-parti, og den uavhengige valgrapporten fra nordmennene er en spiker i kista for ZANUs forsøk på å få internasjonal anerkjennelse av valgresultatet.

De 25 nordmennene har vært de eneste uavhengige europeiske observatørene i Zimbabwe, og deres dom er derfor svært viktig for om EU og USA vil godkjenne valgresultatet.

Kåre Vollan, leder for det norske observatørkorpset, var ikke nådig i sin dom over myndighetenes massive fusk, vold og intimidering før og under valget.

- Presidentvalget i Zimbabwe i mars 2002 foregikk i en atmosfære av sterk polarisering, politisk vold og en valgadministrasjon med alvorlige mangler, sa Vollan i går, dagen før valgresultatet blir offentliggjort.

Maktgriske fingrer

- Verst var den politiske volden, som stort sett gir et mønster av å være rettet mot opposisjonen, og at Harare-velgere ble vist bort fra valglokalene uten å få stemme, sier Vollan til Dagbladet.

De norske observatørene er ikke i tvil om hvem som har skylda for Zimbabwes skandalevalg. - Regjeringspartiet ZANUs maktgriske fingrer har holdt et hardt kvelertak på den demokratiske prosessen.

Den norske rapporten bekrefter at et stort antall velgere i hovedstaden Harare ble nektet å stemme.

Harare er opposisjonspartiet MDCs viktigste velgerbase, men tross rekordoppmøte endte byen opp med under femti prosent avgitte stemmer.

- Den første valgmorgenen hadde opptil 4000 velgere stilt seg i kø for å stemme. Etter tre dagers stemmegivning hadde bare 2000 til 3500 velgere per valglokale fått sjansen til å avgi stemme, rapporterer Vollan.

Det betyr at mellom 12,5 prosent og halvparten av de som forsøkte å avgi stemme i valglokaler i Harare-området, måtte reise hjem med uforrettet sak etter tre dager i kø.

Seierssikre

- Jeg kommer til mer enn å godta resultatet, fordi jeg kommer til å vinne, uttalte president Mugabe allerede ved valgets begynnelse.

Dommen fra norske og lokale observatører forklarer hvorfor presidenten kunne være så skråsikker. Men ZANU avfeide i går all kritikk og anklaget nordmennene, andre uavhengige observatører og internasjonale medier for å være ihuga tilhengere av MDC.

- Sykelig hat

- Vi vet at det finnes mennesker med et sykelig hat mot presidenten, sa informasjonsminister Jonathan Moyo og erklærte at valget hadde vært «eksemplarisk».

Det er samme mannen som her om dagen kalte BBC for «terrorister», og som har nektet store deler av den internasjonale pressen innreise til Zimbabwe for å dekke valget.

Valgresultatene begynte å tikke inn allerede i går kveld.

Overraskende høy Resultatet fra valgdistrikter i sørlige Matabeleland viste rundt 30 prosent stemmer til Mugabe - en overraskende høy prosent i en provins kjent for å hate ZANU.

Matabeleland er stedet der Mugabes fryktede Femte Brigade drepte over 10000 menn, kvinner og barn under borgerkrigen på 1980-tallet. Hvis Mugabe er tildelt en tredjedel av stemmene i Matabeleland, betyr det trolig at han vinner en massiv valgseier i de fleste andre deler av landet.

Det lover dårlig for et folk som gikk mann av huse denne valghelga for å demonstrere sin sult etter demokrati.

VASSER I STEMMER: Valgmedarbeidere vasser bokstavelig talt i stemmesedler i Kuwadzana-senteret i Harare. Folket ønsket demokrati, men mange ble avvist ved stemmelokalene.