Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fordømmer Mukhtar

Norske imamer tar avstand fra Zahid Mukhtars uttalelser om Theo van Gogh. Men det er uvisst hvor mange av de vel 35 islamske lederne som står bak fordømmingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Islamsk råd tar klart og tydelig avstand fra uttalelsen til Muktar. Det er ikke forenlig med våre standpunkt, sier talsmann Khalid Mahmood i Islamic Cultural Centre. Når norske muslimer i dag går til sin fredagsbønn vil imamene be alle om å ta avstand fra vold og terror.

Skolerett

Bakgrunnen for imamenes utspill er en uttalelse talsmannen for Islamsk Råd, Zahid Mukhtar, kom med i en Holmgang-debatt. Her var han uklar omkring drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh og utviste «forståelse» for drapet.

- Vi har ikke sett filmen, men islam sier at man aldri skal slippe fornuften, og ty til slike virkemiddel. Islam er imot vold, sier Mehboob Ur Rehman, leder av imamkomiteen i Islamsk råd, og la til:

- Han som drepte van Gogh gjorde seg selv en bjørnetjeneste. Uten drapet ville ikke filmen fått så mye oppmerksomhet.

Men det hersker forvirring om hvor mange imamer fra Islamsk råd som egentlig stiller seg bak fordømmingen. Ifølge Mahmood finnes det vel 35 imamer i Norge, og 20 av dem jobber på heltid. Men i forkant av dagens pressekonferanse hadde komitéen har bare snakket med 12-13 av de religiøse lederne.

- Burde dere ikke snakket med alle?

- Jo, men vil dere ha alle til å stå skolerett? Vi følte behov for å tilkjennegi vårt standpunkt, og jeg har ikke sett en eneste person fra islam som har støttet Mukhtar, sier Mahmood.

Kan ikke feile

Han tilskriver Mukhtars uttalelse at islamene har et organiasjons og pengeproblem.

- Vi har ikke råd til å ha skikkelige styrer og derfor er ikke organisasjonstrukturen god nok.

- Kan det være aktuelt å skifte talsmann?

- Han er en valgt person, og det er ikke sikkert han blir gjenvalgt, sier Mahmood.

Han mener islamistene i dag er i en situasjon der det ikke er rom for å feile.

- Det kan ikke bli sånn at vi som minoritet avtvinges svar hver gang en muslim gjør noe galt et sted i verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media