- Fordommer og kunnskapsløshet

TROMSØ (Dagbladet): - En sjokkerende historie, Elling er utsatt for et så stort overgrep at det er vanskelig å fatte, sier Kolbjørn Øygard (71), tidligere fylkeslege i Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fra 1968 til 1978 var Sauda-mannen fylkeslege helt nord i Norge. Fra 1958 til 1965 var han distriktslege i Kautokeino. På 60-tallet var Øygard også formann i Finnmark legeforening.

Han mener Ellings fryktelige historie må være et enkeltstående tilfelle.
- Det må dreie seg om en helt spesiell person. Likevel er utrolig at noen til de grader kan forsømmes og neglisjeres av myndighetene, sier han.

- Denne tragedien kunne vært unngått. At dette likevel skjedde, har sammenheng med at Nord-Norge på den tida var preget av fornorsking, store fordommer og redsel mot det samiske og finske, samt en katastrofal mangel på fagfolk, sier Øygard til Dagbladet.

- Sjøl ble jeg overveldet over styrken i fornorskingen da jeg kom til Finnmark i 1958. Samisk og finsk morsmål var forbudt i skolen. Ellings skjebne må ses i lys av dette.

Øygard retter også knusende kritikk mot personellet på institusjonene der Elling har oppholdt seg.
- Det er skandaløst dersom det ikke er gjort noen forsøk på å sjekke hans bakgrunn eller behandle ham. Man skulle tro de visste bedre ved norske institusjoner i 60- og 70-åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer