Fordømmer politiets opptreden i Davos

Sveitsere rettet søndag skarp kritikk mot politiets opptreden under den årlige verdenskonferansen i Davos. Ulovlige demonstrasjoner ble slått hardt ned på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Politiet mobiliserte som i et diktatur» lød overskriften i ukeavisen Sonntagsblick dagen etter at politiet hadde brukt vannkanoner, tåregass og gummikuler for å bryte opp en demonstrasjon i Zürich.

Lørdag forsøkte hundrevis av globaliseringsmotstandere å demonstrere i Zurich, Davos og en rekke andre byer. Men politiet, som hadde lagt ned totalforbud mot demonstrasjoner, var godt forberedt. 300 soldater var også utplassert i Davos for å «overvåke» situasjonen.

Sveitsere mener politiets opptreden har skadet Sveits og det årlige World Economic Forum, som samler ledere innen politikk og næringsliv fra hele verden.

I avisspaltene blir politiet beskyldt for å «tråkke på grunnleggende rettigheter» og for ikke å respektere demokratiet.

Sosiologen Jean Ziegler skriver i et åpent brev til regjeringen om «det skamfulle bildet av Sveits», mens parlamentarisk leder for sosialistpartiet, Franco Cavalli, sier i et intervju med Sonntagsblick at han ikke trodde dette var mulig i Sveits. Han mener håndteringen av sikkerheten rundt konferansen bør få politiske følger og ber om en parlamentarisk gransking.

Grasrotbevegelser lover at de vil ta rettslige skritt mot sveitsiske myndigheter for å ha stoppet alle former for protest mot verdenskonferansen. De varsler at inviterte pressgrupper kan komme til å boikotte den årlige konferansen hvis demonstranter ikke får lov til å arrangere protester.

Flere regjeringsmedlemmer støtter imidlertid politiet, og mener det var nødvendig for å beskytte de tusenvis av toppledere som deltok på konferansen.

(NTB)