Forsvarsminister Bjørn Arild Gram:

Fordømmer Rødt-kommentar

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fordømmer Rødt-politiker Synne Høyforsslett Bjørbæks omtale av Nato som en «morderbande». Frp-leder Sylvi Listhaug er misfornøyd med statsrådens svar.

FORDØMMER: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fordømmer Rødt-politikere Synne Høyforsslett Bjørbæks omtale av Nato. Foto: Kristin Svorte
FORDØMMER: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fordømmer Rødt-politikere Synne Høyforsslett Bjørbæks omtale av Nato. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

I mai omtalte Rødt-politiker Synne Høyforsslett Bjørbæk Nato som en «morderbande» i en Facebook-kommentar. Nå møtes kommentaren med krass kritikk fra forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

«Jeg er dypt uenig i omtalen av Nato som en 'morderbande'. Dette er en uriktig og meningsløs påstand som det er all grunn til å ta sterkt avstand fra», skriver Gram. Uttalelsen kommer som et svar på Frp-leder Sylvi Listhaugs skriftlige spørsmål til forsvarsministeren.

Dagbladet har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet som henviser til Grams svar på det skriftlige spørsmålet, og opplyser at de ikke har noe mer de ønsker å tilføye på nåværende tidspunkt.

UKRAINA: Fredag 3. juni er det 100 dager siden Russland invaderte Ukraina 24. februar - 100 dager preget av frykt, død, smerte og håp. Video: Reuters / AP / Verkhovna Rada of Ukraine / Telegram Vis mer

Nato-motstander

Dagbladet har også vært i kontakt med Bjørbæk, som henviser til et Facebook-innlegg om reaksjonene på «morderbande»-kommentaren. I innlegget erkjenner Bjørbæk at kommentaren antakeligvis ikke var i henhold til parlamentarisk språkbruk.

«La meg slå det fast, min bemerkning omhandler ikke veteraner eller ansatte i Forsvaret, som jeg ikke har noe annet enn respekt for. Jeg er imidlertid motstander av Nato og den rollen alliansen spiller i verden», skrev hun i Facebook-innlegget som ble delt 31. mai.

Bjørbæk skrev også følgende:

« … Jeg mener at det er både viktig og legitimt å diskutere norsk utenriks- og forsvarspolitikk. Ikke minst er det nødvendig å ha en realistisk og sannferdig diskusjon om hva Nato har stått for de siste 20 åra».

Bjørbæk er medlem av den regjeringsoppnevnte forsvarskommisjonen, som skal vurdere hvilke sikkerhets- og forsvarspolitiske veivalg og prioriteringer Norge kan ta for å ivareta norsk sikkerhet. Kommisjonen ledes av Knut Storberget (Ap) og har en rekke profilerte medlemmer, deriblant Liv Signe Navarsete (Sp) og Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp).

UTFORDRING: Sylvi Listhaug (Frp) har utfordret forsvarsministeren om Synne Høyforslett Bjørbæk (R) sin «morderbande»-kommentar. Her fra da de møttes i 2016. Den gang var Listhaug innvandrings- og integreringsminister, mens Bjørbæk var varaordfører i Bodø. Foto: Vidar Ruud / NTB
UTFORDRING: Sylvi Listhaug (Frp) har utfordret forsvarsministeren om Synne Høyforslett Bjørbæk (R) sin «morderbande»-kommentar. Her fra da de møttes i 2016. Den gang var Listhaug innvandrings- og integreringsminister, mens Bjørbæk var varaordfører i Bodø. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Medlemskapet

I sitt skriftlige spørsmål til Gram, utfordret Listhaug ham på om hvordan en person med slike holdninger kan bli oppnevnt som medlem i forsvarskommisjonen, og om Gram mener at «morderbande»-kommentaren er forenlig med å være medlem av kommisjonen.

«Formålet med etableringen av en bredt sammensatt forsvarskommisjon er å få uavhengige innspill, vurderinger og presentasjoner av hvilke veivalg og prioriteringer som best bidrar til å verne om Norges sikkerhet, samt synliggjøre hvilke konsekvenser dette har for den videre utviklingen av forsvarssektoren», svarer Gram og fortsetter:

«Dette arbeidet er også en mulighet for regjeringen til å legge til rette for en bred debatt om Norges sikkerhets- og forsvarspolitiske utfordringer og muligheter».

Gram legger til at de politiske deltakerne i forsvarskommisjonen er nominert av partiene på Stortinget. Slik Dagbladet forstår det, oppleves det derfor som mest naturlig at Rødt selv tar stilling til Bjørbæks medlemskap i forsvarskommisjonen.

PARTILEDER: Bjørnar Moxnes i Rødt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PARTILEDER: Bjørnar Moxnes i Rødt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Får støtte av Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes støtter Bjørbæks medlemskap.

- Forsvarskommisjonen har blitt satt ned nettopp for å diskutere forsvars- og sikkerhetspolitikk. Jeg synes at lederen i forsvarskommisjonen har et godt poeng når har sier at vi trenger motstemmer mer enn noen gang, uttaler han til Dagbladet og fortsetter:

- Sylvi Listhaug må tåle at folk er uenig med henne om Nato, og at Nato blir diskutert. Jeg tror i grunn at veldig få har sansen for Listhaug som meningspoliti.

Moxnes avslutter:

- Natos angrepskriger har rammet uskyldige, destabilisert regioner og sendt millioner av mennesker på flukt, og det må være rom for å si dette i en ærlig debatt om Nato og norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk.

DELER VIDEO: Ukrainsk brigade har publisert denne videoen som de hevder viser et russisk helikopter som blir skutt ned av et skulderavfyrt luftvernmissil. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Misfornøyd med svaret

Listhaug er ikke særlig fornøyd med svaret til Gram.

- Svaret fra forsvarsministeren tyder på at han lider av det samme som resten av regjeringen, nemlig en total handlingslammelse. I svaret er han klar på at å omtale Nato som en «morderbande» er både uriktig, meningsløst og en påstand som han tar sterkt avstand fra, sier Listhaug til Dagbladet og fortsetter:

- Men han svarer ikke på spørsmålet mitt, som var om det er forenelig at en person som har så ekstreme holdninger om vår viktigste sikkerhetsgarantist kan gi regjeringen råd om sikkerhets- og forsvarspolitiske prioriteringer.

Listhaug sier at hun hadde forventet at Gram i det minste ville svare på spørsmålet hennes og at han ville ta selvkritikk for at en person med slike holdninger har blitt oppnevnt til forsvarskommisjonen.

- Jeg kan ikke se at en person med slike holdninger kan bidra med noe til de viktige vurderingene kommisjonen skal komme med, og derfor burde hun i hvert fall blitt bedt om å trekke seg. Det er selvsagt helt legitimt å være imot Nato, selv om det viser et totalt feilslått syn på sikkerhetspolitikk og den geopolitiske situasjonen som har oppstått etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer