Aleksej Navalnyj

Fordømmer Russland

USA kommer med en kraftig irettesettelse til russiske myndigheter for den harde framferden mot demonstranter som krever at Aleksej Navalnyj løslates.

RUSSLAND: Over 40 000 demonstrerte til støtte for opposisjonslederen Aleksej Navalnyj. Video: NTB / Twitter. Vis mer
Publisert

- USA fordømmer sterkt bruken av harde taktikker mot demonstranter og journalister denne helgen i byer over hele Russland, sier utenriksdepartementets talsperson Ned Price i en uttalelse.

- Vi ber om at russiske myndigheter løslater alle dem som ble arrestert for å ha brukt sine universelle rettigheter, samt at Aleksej Navalnyj løslates umiddelbart og betingelsesløst, tilføyer Price.

Den russiske regimekritikeren er varetektsfengslet i Russland for brudd på meldeplikten. Politiet gikk hardt til verks mot demonstranter i Moskva og arresterte over 2.600 mennesker som protesterte mot regjeringen i byer over hele Russland lørdag.

Den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj hadde oppfordret folk til å demonstrere mot president Vladimir Putin. Blant dem som ble arrestert, var hans kone Julija Navalnaja, som i likhet med mange andre demonstranter ble løslatt i løpet av dagen.

England fordømmer

Også Englands utenriksminister Dominic Raab fordømmer «russiske myndigheters bruk av vold mot fredelige demonstranter og journalister», og ber om at alle som er anholdt etter demonstrasjonene slippes fri. Det skriver Sky News.

Titusenvis av mennesker, mange av dem ungdommer, fulgte Navalnyjs oppfordring i titalls byer en knapp uke etter at han ble pågrepet under hjemkomsten fra Tyskland.

I Moskva strømmet demonstranter til Pusjkin-plassen og sidegatene i sentrum. Tungt bevæpnet opprørspoliti ble møtt med snøballer, men et stort antall demonstranter ble arrestert og banket opp med batonger.

- Kriminelle i uniform

- Kriminelle kledd i uniform beskytter kriminelle ved roret, sier den 71 år gamle pensjonisten Vera Spivakova, som mener «Putin og oligarkene» er redde.

OVD Info, som overvåker opposisjonens protester, sier tidlig lørdag kveld at minst 2.662 mennesker ble arrestert i rundt 90 russiske byer. Minst 900 av dem ble innbrakt i Moskva, 350 i St. Petersburg.

Seinere lørdag samlet flere hundre demonstranter seg utenfor høysikkerhetsfengselet der Navalnyj sitter og ropte «frihet». Flere av dem ble banket opp med batonger og arrestert.

Omfattende nettverk

Navalnyjs tilhengere lot seg tilsynelatende ikke skremme og har oppfordret til nye demonstrasjoner neste helg, ifølge nyhetsbyrået AP.

Navalnyj og hans antikorrupsjonskampanje har bygget opp et omfattende støttenettverk på tross at myndighetene motarbeider dem og de statlige mediene ignorerer dem.

- Situasjonen blir verre og verre. Det er total lovløshet. Hvis vi forblir tause, vil det pågå for alltid, sier demonstranten Andrej Gorjov i Moskva.

Søreide bekymret

Massearrestasjonene av fredelige demonstranter i Moskva og andre russiske byer gir grunn til bekymring, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

- De må slippes fri umiddelbart, og vi forventer at Russland etterlever sine internasjonale forpliktelser til å sikre ytrings- og forsamlingsfrihet, sier Søreide.

EUs utenrikssjef Josep Borrell beklager «massearrestasjoner, uforholdsmessig maktbruk, og kutt av internett og telefonforbindelser».

Kan ha vært 20.000

Politiet i Moskva, som er kjent for å nedtone antall folk i demonstrasjoner, sier at 4.000 møtte opp. Nyhetsbyrået AFP anslår at rundt 20.000 demonstrerte i hovedstaden og ytterligere 10.000 i St. Petersburg. I så fall er protestene de største i Russland siden 2019, da Navalnyj-tilhengere demonstrerte med krav om frie lokalvalg.

Flere av Navalnyjs medarbeidere ble pågrepet og bøtelagt i forkant av demonstrasjonene.

Mye politi

Over høyttalere på Pusjkin-plassen ble det advart om at demonstrasjonen var ulovlig, og demonstrantene ble bedt om å holde avstand på grunn av koronapandemien.

Reportere forteller om hardt skadde demonstranter som trakk seg tilbake etter å ha støtt sammen med politifolk. Videoer på sosiale medier viser sikkerhetsstyrker som angriper demonstranter med køller.

Russiske myndigheter sier de etterforsker voldsbruk mot politiet.

Flere tusen mennesker demonstrerte også i Jekaterinburg, og i Jakutsk, en havneby helt øst i Sibir der temperaturen var helt nede i 50 kuldegrader, ble 13 mennesker pågrepet.

Det var også demonstrasjoner i Khabarovsk, Vladivostok og Irkutsk.

Tatt i passkontrollen

Navalnyj ble pågrepet allerede i passkontrollen da han returnerte til Russland forrige helg for første gang siden han ble forgiftet og evakuert til Berlin i august i fjor.

Selv har han hele tiden hevdet at russiske myndigheter sto bak forgiftningen, og laboratorier både i Tyskland, Frankrike og Sverige har fastslått at han ble utsatt for den russiske Novitsjok-giften.

Navalnyj er siktet for å ha brutt vilkårene for en betinget dom fra 2014 og er varetektsfengslet fram til 15. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer