Fordømmer sin nye regjering

Eksil-irakerne Umer Ballo, Jassim og Hassan Alrihani i Oslo har ingen tro på den nye irakiske regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrator Paul Bremer forlot i går Irak, og overlot det formelle styret til den irakiske overgangsregjeringen. Eksil-irakere Dagbladet snakket med i Oslo i går, mener den nye regjeringen vil lide samme skjebne som Saddam Husseins regime.

Dagbladet møter de tre eksil-irakerne på kafé i Oslo i går - dagen da USA formelt overførte suverenitet til statsminister Iyad Allawis regjering.

-  Denne regjeringen har ingen respekt blant irakere fordi den er satt sammen av nikkedokker som gjør det USA ber dem om, sier Alrihani (39).

-  Allawis regjering vil aldri fungere. Misnøyen mot den er så stor at motstanden mot den vil bare øke med tida. Denne regjeringen vil lide samme skjebne som Saddams regime, den vil bli knust, sier sjiamuslimske Jassim (25), som ikke ville stå fram med fullt navn.

Informatikkstudenten Umer Ballo (23) mener USA har en skjult agenda og setter spørsmålstegn ved amerikanernes motiver for å invadere hjemlandet hans.

-  Amerikanerne er ikke interessert i å bygge demokrati i Irak. Hadde det vært tilfelle, så hadde de latt oss velge den nye regjeringen. De er i Irak bare for å sikre seg kontroll over irakisk olje, sier Ballo.

-  Skaper splittelse

Hassan Alrihani har bodd i Norge i fire år. Han mener valget av den nye regjeringen ikke er gjennomtenkt og at den skaper splittelse mellom sjia- og sunnimuslimer.

-  Amerikanerne har valgt Allawi som vår statsminister. Han er sjiamuslim, men han har også mye sjia-blod på hendene fra sin tid som medlem av Baath-partiet. Vi kan ikke stå bak en mann med en blodig fortid, sier Alrihani som selv er sjiamuslim.

-  Hva tenker dere når dere hører om alle urolighetene i hjemlandet deres?

-  Jeg synes synd på folket mitt fordi de ennå ikke har fått smake freden. Irakerne har bare gått fra et helvete til et nytt, sier Ballo.

-  Det er amerikanerne som styrer Irak nå, og det som skjer der er derfor deres ansvar. Det gjør veldig vondt å høre om det som skjer med folket mitt. Faren min er i Irak nå, og jeg tenker på han hele tida, sier Jassim.

-  Jeg er veldig bekymret. Jeg mistet en nær slektning under den siste krigen og tenker på familien min hele tida, sier Hassan før han fortsetter.

-  Men det er amerikanernes feil at volden har kommet ut av kontroll.

Vil tilbake

-  Hva synes dere om at Norge har sendt tropper til Irak?

-  Jeg synes det var galt fordi majoriteten av den norske befolkningen var imot invasjonen. Ved å sende soldater ble Norge indirekte med på å støtte invasjonen, sier Jassim.

-  USA hadde behov for å legitimere okkupasjonen, og da er Norge nødt til å bidra med støtte, sier Ballo.

-  De norske styrkene er sendt på feil grunnlag, men vi som irakere er takknemlig for at de nå deltar i å bygge opp landet vårt, sier Alrihani litt mer forsonende.

-  Kunne dere tenke dere å vende tilbake?

-  Jeg har kjempelyst, men sikkerhetssituasjonen tillater det ikke. Jeg reiser tilbake dersom det blir stabilt igjen, sier Ballo.

-  Alle minnene mine er fra Irak, og jeg vil reise når økonomien strekker til, sier Alrihani.

-  Jeg reiser tilbake i høst, uansett hvordan situasjonen er. Jeg vil ta med meg det gode fra Norge og bruke det til å bygge opp landet mitt, sier Jassim.

INGEN TILLIT: </B>Irakerne Hassan Alrihani (t.v.), Umer Ballo og Jassim mener den nye irakiske regjeringen er udemokratisk og at den ikke representerer det irakiske folket.