Fordømmer soldatene som poserer med likrester

Nye sjokkbilder av amerikanske soldater.

HODELØST: ISAF-general John Allen er en av mange i det amerikanske militæret som fordømmer handlingene som kommer fram i det nye bildematerialet. Der poserer amerikanske soldater med kroppsdeler som skal stamme fra selvmordsbombere. Foto: Massoid Hossaini/AFP/ScanpixNTB
HODELØST: ISAF-general John Allen er en av mange i det amerikanske militæret som fordømmer handlingene som kommer fram i det nye bildematerialet. Der poserer amerikanske soldater med kroppsdeler som skal stamme fra selvmordsbombere. Foto: Massoid Hossaini/AFP/ScanpixNTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så har det skjedd i gjen, USA rystes av en militærskandale.

- Disse bildene representerer en grov feilvurdering i dømmekraften til flere soldater som ikke er godt nok kjent med verdiene hos de amerikanske militære styrker, heter det i en uttalelse fra ISAF-general John Allen til CNN.

Allen er en av flere som på det sterkeste fordømmer handlingene som vises på nytt bildemateriale.

De sjokkerende bildene viser amerikanske soldater som poserer med kroppsdeler som skal stamme fra selvmordsbombere i Afghanistand

Lekket Bildene skal ifølge CNN stamme fra 2010, og er blitt lekket til avisen Los Angeles Times av en soldat, angivelig for «å skape oppmerksomhet til sikkerhetsrisikoen som oppstår når det blir sammenbrudd i det militære lederskapet og disiplinet».

Avisen publiserte i dag to av bildene. Det skal stamme fra en serie på 18 bilder.

Det amerikanske forsvaret sier de har igangsatt en etterforskning av saken.

- Undersøkelser som kan ende i disiplinære tiltak er i gang. Hver mann som som står bak disse umenneskelige handlingene vi bli holdt ansvarlig i tråd med det militære rettsapparatet, sier Pentagon-talsmann George Little.

- Skuffet over publisering Han er også oppgitt over LA Times som publiserte bildene.

- Vi er skuffet over dette, fordi det nå er en fare for at fienden vil bruke dette bildematerialet til å starte voldelige handlinger mot vårt personell, sier Little.

LA Times-redaktør Davan Maharaj forsvarer avgjørelsen om å publisere bildene.

- Etter nøye overveielse har vi bestemt at vi ved å publisere et lite, men representativt antall av bildene ivaretar forpliktelsen vi har overfor våre lesere om å rapportere grundig og upartisk om alle aspekter ved det amerikanske forsvarets oppdrag i Afghanistan, sier Maharaj.

Ifølge ISAF-talsmann Jimmie Cummings tipset LA Times embedsmenn i det amerikanske forsvaret allerede i mars i år, noe som satte i gang etterforskningen.

Får svi på ny Det er ikke klart hvor bildene er tatt eller hvor mange som er under etterforskning.

Denne episoden er den siste i en rekke av hendelser som har satt USAs ISAF-styrker i dårlig lys.

I januar i år ble en video som inneholdt fire soldater som urinerte på døde mennesker lekket.

En måned senere behandlet soldater ved Bagram Air Base koraner og annet religiøst materiale på lite respektfullt vis, i det embedsverket har beskrevet som «en utilsiktet feil».

Gikk berserk I mars gikk den amerikanske sersjanten Robert Bales berserk og skjøt og drepte 17 mennesker.

I 2004 rystet bildene av mishandling og nedverdigende behandling av fanger ved det irakiske fengslet Abu Graib en hel verden. Fortsatt sliter det amerikanske forsvaret med omdømmet etter skandalen.