Fordømmer USAs veto

De palestinske selvstyremyndighetene fordømmer USAs veto mot FN-observatører i Gaza. Amerikanerne kaller hjem sin utsending Anthony Zinni. Frontene hardner til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble Midtøsten-utsendingen Anthony Zinni kalt hjem til USA, etter at han hadde hatt samtaler med Egypts president Hosni Mubarak i Kairo.

Noen timer før samtalene i Kairo, nedla USA sent fredag veto mot et resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd om å sende observatører til Gazastripen og Vestbredden.

USAs FN-ambassadør John Negroponte sa under debatten at resolusjonens hensikt var å isolere politisk en av partene i konflikten gjennom et forsøk på å plassere Sikkerhetsrådets tyngde bak den andre. Resolusjonsforslaget hadde viktige mangler, siden det ikke engang nevnte «den siste tidens terrorhandlinger mot israelere eller dem som sto bak», sa Negroponte.

12 stemte for resolusjonsforslaget, mens Norge og Storbritannia var avholdende.

Fordømte

Den palestinske selvstyremyndigheten fordømte lørdag USAs veto.

- Den amerikanske holdningen er ikke hensiktsmessig for fredsprosessen og for å skape ro i regionen, sa president Yasser Ar afats rådgiver Nabil Abu Rdainah.

Raanan Gissin, rådgiver for Israels statsminister Ariel Sharon, var glad for USAs standpunkt.

- USA er ærlig og holder fast på den politiske holdningen myndighetene har erklært om at en ikke kan støtte terroraktiviteter tilskyndet av den palestinske myndigheten, samtidig som de kjemper mot terrorisme i Afghanistan, sa Gissin.

- Observatører har aldri klart stanset terroraktiviteter. De har bare gjort situasjonen vanskeligere, sa han.

Resolusjonsforslaget var lagt fram av Frankrike, og støttet av Egypt og Tunisia. Det oppfordret «alle berørte om å få på plass en overvåkingsmekanisme» for å bedre situasjonen på Vestbredden og i Gaza. Videre fordømte det alle terrorhandlinger, utenomrettslige henrettelser, overdreven bruk av makt og ødeleggelse av eiendommer.

Hos Mubarak

Statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementet, William Burns, var med Zinni under besøket hos Hosni Mubarak. Egypts uten riksminister Ahmed Maher deltok også i samtalene. Han ville etterpå ikke si om USAs veto var tema.

Tidligere på dagen sa Maher at Egypt «beklaget» vetoet. Han sa han håpet det amerikanske standpunktet betyr at USA vil gjøre en innsats utenfor Sikkerhetsrådet for å stanse Israels «aggresjon» mot palestinerne.

Zinni har vært på diplomatisk reise i regionen i tre uker, en av de verste periodene under det palestinske opprøret. Han har vurdert å gi opp og reise hjem flere ganger. Han er kalt tilbake til Washington for konsultasjoner, sa talsmann Richard Boucher.

Russisk side kom lørdag med ny kritikk mot Israels militære aksjoner, sammen med en oppfordring til selvstyremyndigheten om å stanse de palestinske selvmordsaksjonene. President Vladimir Putin sa Russland ikke aksepterer Israels militære operasjoner i de okkuperte områdene. Brevet var adressert til Arafat, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Tre drept

Israelske soldater skjøt og d repte en palestinsk gutt i Beit Hanum nord i Gazastripen lørdag, etter at den palestinskstyrte byen ble okkupert grytidlig om morgenen. En palestinsk politimann og en tenåring ble også drept i den israelske operasjonen mot Beit Hanum. Om lag 50 ble såret i sammenstøt.

De siste dødsfallene bringer antall døde i det nesten 15 måneder lange palestinske opprøret mot israelsk okkupasjon opp i 1.100. Av disse er 844 palestinere og 233 israelere.

(NTB)

URO Også i dag har det vært uroligheter i de palestinske områdene.