Fordømmer voldelige opptøyer: - Dette er ikke hva Freddie hadde ønsket

Gråtkvalt familie holdt pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I hele natt har massive opptøyer i Baltimore, Maryland preget USA. 15 politibetjenter er skadd i opptøyene der flere biler og bygninger er blitt satt i brann.

Opptøyene oppsto rett etter begravelsen til Freddie Gray (25) som omkom etter en pågripelse for ei drøy uke siden.

Rundt klokka 05 norsk tid holdt familien til Gray en pressekonferanse.

UTE AV KONTROLL. Det har i natt vært voldsomme opptøyer i byen Baltimore i USA. Borgermesteren har erklært unntakstilstand og delstatens nasjonalgarde er kalt inn for å skape orden. Foto:    Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
UTE AV KONTROLL. Det har i natt vært voldsomme opptøyer i byen Baltimore i USA. Borgermesteren har erklært unntakstilstand og delstatens nasjonalgarde er kalt inn for å skape orden. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Vis mer

- Dette er ikke hva Freddie hadde ønsket. Det er feil å bruke vold, sier Freddie Grays tvillingsøster Fredricka.

Moren Gloria Darden uttrykte følgende:

- Jeg ønsker rettferdighet for min sønn, men ikke gjør det på denne måten, sier Darden.

Familien var på plass sammen med advokat Will Hughes. Og sammen holdt de en tårevåt appell i samme kirke som Freddie Gray ble gravlagt bare timer tidligere.

- Svart dag Myndighetene har innført portforbud og delstatens nasjonalgarde er satt inn for å skape orden. Politiet opplyser at ingen av de skadde betjentene er i livsfare.

- Dette er en av våre svarteste dager, sier borgermester Stephanie Rawlings-Blake.

I morgentimene tirsdag er det meldt om flere branner i byen, der blant annet et eldresenter skal være rammet. Tidlige rapporter gikk på at et apotek er brent ned.

USAs nye justisminister Loretta Lynch fikk uroen i Baltimore i fanget samme dag som hun ble tatt i ed, og brifet president Barack Obama om situasjonen, skriver NTB. Etter edsavleggelsen sa hun at en viktig prioritet for henne blir å bedre forholdet mellom politiet og publikum.

Skolene i Baltimore vil holde stengt tirsdag.

Pågrepet Freddie Gray døde av skadene ei uke etter at han ble pågrepet av politiet.

Gray ble fraktet til sykehus med store skader etter pågripelsen og døde 19. april. Gray hadde en springkniv på seg da han ble pågrepet, og på ett eller annet tidspunkt etter pågripelsen fikk han alvorlige ryggskader som han senere døde av.

FORDØMMER: Familien til avdøde Freddie Gray. Her ved mor Gloria Darden (i midten). Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
FORDØMMER: Familien til avdøde Freddie Gray. Her ved mor Gloria Darden (i midten). Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer