Fordømmes

Flere land fordømmer den russiske utenriksministeren Sergej Lavrovs, etter at han onsdag dro paralleller til Holocaust.

LAVROV: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov høster grov kritikk etter at han sammenliknet Russlands situasjon med Holocaust tidligere i dag. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB
LAVROV: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov høster grov kritikk etter at han sammenliknet Russlands situasjon med Holocaust tidligere i dag. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov er ikke fremmed for verken kontrovers eller kritikk, men onsdag ser det ut til at flere mener 72-åringen har tøyd strikken lenger enn vanlig.

- I likhet med Napoleon og Hitler har USA skapt en koalisjon med europeere mot Russland, og fører krig mot Russland i Ukraina, sa Lavrov i en tale der han oppsummerte året 2022 tidligere i dag.

Videre skal han ha antydet at USA sammen med enkelte europeiske land forsøker å «finne en endelig løsning» på «Russland-spørsmålet».

Med det trekker utenriksministeren sterke paralleller til Adolf Hitler og nazistenes grusomme handlinger mot Europas jødiske befolkning under andre verdenskrig.

Holocaust, det systematiske drapet på millioner av jødiske europeere, ble under andre verdenskrig beskrevet som «den endelige løsningen på det jødiske problem» av de tyske nazistene.

HYBRIDKRIG: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov oppsummerte 2022 og anklagde USA for å innlede hybridkrig. Video: Reuters. Vis mer

- Hvordan våger han

Pressetalsmann for Pentagon, John Kirby, går hardt ut mot den russiske utenriksministeren Sergej Lavrovs uttalelser tidligere i dag.

- Det er nesten så absurd at det ikke er verdt å svare på, sier Kirby og bemerker videre at Lavrovs uttalelser er «virkelig støtende», ifølge Reuters.

- Hvordan våger han å sammenlikne noe som helst med Holocaust. Spesielt når det kommer til en krig som de startet, skal Kirby også ha uttalt.

Russlands versjon av det siste årets hendelser kan på sett og vis sees i kontekst av Lavrovs uttalelser onsdag.

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor var det under dekke av nettopp å skulle «avnazifisere» landet.

Dette til tross for blant annet at landets folkevalgte president Volodymyr Zelenskyj er jødisk, og mistet slektninger til nettopp Holocaust.

- Uakseptable

Seinere onsdag kveld varsler Canadas utenriksminister Mélanie Joly, at hun har kalt den russiske ambassadøren inn på teppet for å fordømme Lavrovs uttalelser, som blir omtalt som antisemittiske, ifølge Reuters.

- Vi har kalt inn ambassadøren for å gjøre det tydelig at vi ikke aksepterer den rene brutaliteten av Russlands seneste angrep mot sivile i Dnipro, og for å fordømme ansikt til ansikt de antisemittiske uttalsene til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, uttalte Joly til reportere i Toronto.

Også i Israel, som ble grunnlagt som en jødisk stat tre år etter andre verdenskrig, i 1948, har det blitt reagert på myndighetsnivå.

- Ethvert forsøk på sammenlikning eller sidestilling av dagens hendelser med Hitlers «endelige løsning» for det jødiske folk forvrenger historiske fakta, skjender minnet av de som gikk bort og de overlevende, og burde bli sterkt avvist. Slike sammenlikninger er uakseptable, sier en talsperson for det israelske utenriksdepartementet til den Israelske avisa Haaretz.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer