Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forebyggende lov mot nettovergrep

Lurer du på hvordan du kan beskytte dine barn? Spør Redd Barna!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I Storbritannia ble det i 2003 vedtatt en lov som gjør det straffbart for en voksen å møte, eller reise for å møte, et barn en har kommunisert med ved minst to tidligere anledninger, i den hensikt å begå et alvorlig overgrep.

Tidligere denne måneden inviterte justisdepartementet med justisminister Knut Storberget i spissen til et nordisk seminar for å diskutere barn, internett, sikkerhet - og om vi skal innføre en slik lov i Norge også.

Poenget med loven er at politiet skal kunne gripe inn før et overgrep finner sted. Dette er med andre ord en forebyggende lov.

- Vi er bundet. Vi har ingenting å operere med. Slik beskrev politioverbetjent John Ståle Stamnes fra KRIPOS sin arbeidshverdag i kampen mot pedofile på nettet.

Elizabeth Skogrand er spesialrådgiver ved Redd Barna. Hun jobber blant annet med barn og unges nettbruk.

- Grunnen til at vi har bedt regjeringen om å se på denne loven, er at vi ser at voksne bruker internett til å komme i kontakt med barn. Det er mange måter å komme dette problemet til livs; lovgivning kan være en av dem

Skogrand snakker mye med barn og unge om surfing, og bruker informasjonen hun får til å utforme råd til foreldre og lærere.

- Barna forteller oss at de kan nettvettreglene. De vet at de ikke skal sende bilder eller gi fra seg telefonnummeret. Problemet er at når de chatter med noen på nettet, opplever de dem ikke som fremmede lenger, og opphever reglene.

Skogrand mener at det er viktig at foreldre og lærere følger med på barnas internettbruk og vet hvor de surfer og med hvem de snakker. Hun forteller at unge ofte har stor tro på egen kritisk sans og at de tror at de selv lett kan vurdere farene på nettet.

- De tror at hvis den andre personen taster sakte og har et klønete internett-språk, er det en voksen.

Og det er vel ikke helt usant. En rask tastatur-konkurranse mellom deg og den håpefulle vil nok avsløre førstnevnte som tazte-sinke. Og vet du egentlig hva de mange ulike chatte-tegnene betyr? :-)

Skogrand er likevel bekymret over de unges tiltro til egen kritisk sans.

- Voksne som vil komme i kontakt med barn, utvikler en ekspertise på å kommunisere sånn at ungdom føler seg komfortable. De gir komplimenter, de gir bort ting, kontantkort til mobilen og slikt. De kjenner ungdomskulturen.

SIGNALEFFEKT: Elizabeth Skogrand fra Redd Barna mener at en ny forebyggende lov mot overgripere på nett kan virke preventivt.
SER TIL STORBRITANNIA: Justisminister Storberget vurderer å importere internettloven fra England.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling