- Foreldede holdninger i politiet

Advokat Trine Rjukan sier alt ansvar alltid ligger hos overgriper.

Bistandsadvokat Trine Rjukan mener politiet heller børe være opptatt av å få ned mørketall i voldtektssaker, enn å rette pekefingre mot ungdommen. 
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
Bistandsadvokat Trine Rjukan mener politiet heller børe være opptatt av å få ned mørketall i voldtektssaker, enn å rette pekefingre mot ungdommen. Foto:Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Jeg reagerer svært kraftig på lensmannens utspill om temaet, sier advokat Trine Rjukan til Dagbladet.

- Å legge skyld på offeret, som hun åpenbart gjør her, viser en holdning jeg trodde og håpet var på vei ut av politiet. Her bidrar politirepresentanten til å øke både frykten for å ikke bli trodd, og den skyldfølelse og skam som ofrene ofte føler, mener Rjukan. 

- Kynisk søken etter sårbarhet Rjukan har overgrep som spesialfelt i sin advokatpraksis, og har over mange år representert ofre i voldtektssaker.

Hun frykter mørketallene med voldtekter som ikke anmeldes vil stige om ofrene møter moralsk fordømmelse hos politiet.

- Her virker det som politiet nærmest synes det anmeldes for mange voldtekter, og at anmeldelser kunne vært unngått om bare offeret oppfører seg annerledes. Jeg blir skuffa. Politiet burde heller være opptatt av å få ned mørketallene, sier Rjukan.

- Men skal ikke politiet kunne si fra om en tendens de ser og advare de unge om at de må være mer forsiktige?

- Jeg synes lensmannen presenterer et forvrengt bilde av virkeligheten. Min erfaring er at de som anmelder voldtekt faktisk er utsatt for en person som ikke respekterer grensene deres. Ofte står man overfor en kynisk søken etter sårbare personer å forgripe seg på, der overgriperen tenker omstendighetene gjør det lettere å slippe unna med handlingen, sier Rjukan.